Gülden Irmak (2005) Bodrum-Bodrum

BLUE CRUISE BODRUM-BODRUM (18-9-2005 - 24-9-2005)

Klik hier voor het fotoalbum

2005GuldenIrmak-1Op zondag 18 september vertrekken we 's nachts om kwart voor vijf naar Schiphol, opgehaald door een plaatselijk taxibedrijf. Onderweg moeten we nog wat gasten ophalen in Raamsdonksveer. De chauffeuse is geen wonder in kaartlezen en eigenlijk komen we volgens de reispapieren een half uur te laat bij de incheckbalie. Achteraf is dit zeker geen probleem, want we hebben geen wachtrijen en een goede plek in het vliegtuig van Fly Air. Deze maatschappij is een Turkse prijsvechter, die onder toezicht staat, maar de drie keer dat we met deze maatschappij hebben gevlogen hebben nooit tot problemen geleid. Veelal vertrekken de vliegtuigen op tijd, is men uiterst vriendelijk aan boord, krijgt men nog wat te eten en is er meestal behoorlijke beenruimte. De toestellen van Fly Air zijn meestal tweedehandse lijntoestellen en de MD82/83 waarin wij vliegen heeft zelfs leren stoelen. De vlucht verloopt voorspoedig. Precies op de aangegeven landingstijd van 10.36 uur sluit de slurf aan op het vliegveld van Bodrum. De plaatselijke reisagent Diana Travel haalt ons op met een minibus en we zullen als eersten worden gedropt in de haven van Bodrum, ongeveer 30 kilometer van de luchthaven. Onderweg komen we langs Torba, het hotel Rixos Bodrum, waar we vanaf 24 september nog een week zullen verblijven.

De Gület van het Bodrum-type waarop we worden ingescheept is de "Gülden Irmak", hetgeen "bevroren rivier" betekent. Het is een 24 meter lange boot die in perfecte conditie verkeert. Het is voor ons de zevende maal dat we een Blue Cruise maken, maar nooit was de boot zo ruim en luxe. Achterop staat een grote tafel waar 10-12 personen ruim kunnen zitten. Er zijn zes commerciële hutten. De bemanning bestaat uit drie personen, allen gekleed in een wit shirt met de de naam van de boot erop en een blauwe short. De kapitein en tevens eigenaar heet Ali, de kok Charly en de bootsjongen Mustafa. We zijn de eerste gasten aan boord, samen met een stel uit Holland, Sonja en Hans. Voor hen is er een probleem: de reis die zij hadden geboekt is een culinaire blue cruise met een Nederlandse topkok aan boord, waarvan de prijs ongeveer twee maal hoger is dan de "normale" blue cruise. De vertegenwoordiger van de plaatselijke agent bemiddelt; het blijkt dat er op dat moment geen enkel arrangement op een boot is georganiseerd. Onder toezegging dat het verschil in geld wordt opgelost accepteert het echtpaar het geboden alternatief. Achteraf zullen ze er geen spijt van krijgen. De boot krijgt een internationaal gezelschap. Naast Sonja en Hans melden zich een Frans pas gepensioneerd echtpaar, een Parijzenaar: Jean Claude, een alleenstaande Franse dame: Jeanine en twee Belgische Vlamingen Walter en Thomas, vader en zijn 18-jarige zoon. De taalbarrière wordt vooral door de Belgen geslecht. Zij beheersen zowel de Franse als Nederlandse taal goed. Voor ons is dit de zevende blue cruise, maar nog niet eerder hebben we een echt internationaal gezelschap gehad en overigens ook niet zo'n luxe boot. We zullen de komende week ook geen taalproblemen krijgen.Typisch aan deze boot is de netheid van alles. Alle servies en het linnengoed is voorzien van het logo van de boot. De bemanning is integer, serviel en erg discreet. Ook nieuw voor ons is dat er handdoeken worden uitgereikt. Bij de vorige 6 blue cruises die we hebben gedaan is dit niet eerder gebeurd. De "Gülden Irmak" is een gület in de 4-sterrenklasse en zeker aan te bevelen. Het eten aan boord is prima; Charly is een geweldige kok en het ontbreekt ons aan niets. De boot heeft een goede geluidsinstallatie, een TV -die eigenlijk niet gebruikt wordt-, een generator en zelfs een GPS-navigatiesysteem. De hutten zijn ruim en voorzien van een badkamertje annex toilet met een normale toiletpot en -spoelbak en geen pompwc, zoals meestal gebruikelijk is aan boord.

2005GuletZeilenOp maandagochtend vertrekken we na het eten vanuit de haven van Bodrum en varen we de Chokova-baai in. De eerste etappe is nogal lang. Er wordt een deel gezeild met het fokzeil en 's avonds meren we aan in een stille baai. De reis is qua bestemmingen te vergelijken met de trip die wij in september 2003 hebben gemaakt. Vanaf de tweede dag slaap ik (Rinus) op het dek in de slaapzak. Donderdag is Jeanine jarig. De kok heeft een heerlijke taart gebakken en met kaarsjes en vuurwerk wordt deze taart opgediend. Erg leuk, attent en feestelijk. Het weer in september is prima. We hebben elke dag zon en de temperatuur is zo rond de 27-28 graden. Alleen op zaterdag krijgen we een staartje mee van een onweersbui, maar na een half uur is ook deze buit weg en horen we het in de zon nog een beetje in de verte rommelen. Na een week, die is omgevlogen komen we weer in de haven van Bodrum. 's Avonds gaan we met Walter en Thomas nog even de stad in. Zij moeten de komende nacht weer naar huis. Na een gezellige avond gaan we zo rond 2 uur slapen. We nemen afscheid van onze Belgen en gaan slapen. De volgende morgen worden rond 10.00 uur alle gasten uitgescheept. Wij hebben nog een weekje in hotel Rixos Bodrum, het Franse echtpaar gaat verder met een rondrit met een gehuurde auto, de Parijzenaar gaat zelf nog een week varen met een gehuurd bootje. Hans en Sonja verblijven net als wij in Torba, maar dan in het hotel "Voyager". Hans en Sonja zullen we een week later nog terugzien op het vleigveld. Verder was het weer een onvergetelijke vakantie en zullen we zeker nog voor een 8e keer een Blue Cruise maken.
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden