Culinair uitstapje Cadzand-Bad (13 tot 15 april 2018)

1804CadzandBad 23Helaas is het een beetje grijs als we op vrijdag 13 april vertrekken naar Cadzand Bad, waar we in het strandhotel Cadzand Bad twee nachten zullen verblijven. Dit weekendje heb ik aangeboden gekregen van Marjanne, vanwege mijn verjaardag, eerder dit jaar. In twee uur rijden we door het wat saaie landschap van West-Brabant en Zeeland naar de bestemming. Rondom het hotel is een flinke verbouwing en uitbreiding gaande. Als we aankomen zijn er nog veel bouwvakkers aan de slag. We gaan even naar onze kamer op de derde verdieping. De kamer heeft een balkonnetje, een nette douche, een paar leunstoelen, een grote 43 inch televisie, een minibar, kluisje en voldoende kastruimte, het ziet er redelijk standaard uit; alles is schoon en doet het ook. De lucht is nog steeds grijs en het is ook nog wel fris, dus geen shorts en korte mouwtjes, maar jas en lange broek. Cadzand Bad is een erg toeristisch plaatsje en lijkt louter te bestaan uit verhuurde of te huur staande appartementen, toeristenwinkels, eettentjes en hotels. We lopen de lange boulevard de Wielingen af en belanden op het strand. Op verschillende plaatsen wordt gebouwd. Nog meer hotels en terrassen zullen uit de grond worden gestampt. We reserveren een tafel bij restaurant ‘le Sommet’ voor morgen.
Terug naar het hotel, maar voordat het zover is drinken we een wijntje bij strandpaviljoen “De Piraat”. Het is wel fris, maar met een doorkomend voorzichtig zonnetje is het met de jas aan buiten wel uit te houden.

1804CadzandBad 13We zijn net over zes uur terug in het hotel en moeten ons opmaken voor het diner bij ‘Pure C’, het restaurant in het hotel. Het restaurant is een modern restaurant, opgericht door Sergio Herman en heeft een Michelinster vanwege zijn verfijnde keuken. Dat blijkt ook wel als we gaan dineren. Binnen het arrangement was een vijfgangendiner opgenomen, maar wij hebben er een 7 gangenmenu van gemaakt. Er staat voornamelijk vis op de kaart. Kleine gerechtjes van culinaire hoogstaande kwaliteit gaan vergezeld van heerlijke wijnen. Een feest om mee te maken. We starten met een glas champagne. Er loopt veel personeel rond. De bezoekers zijn voornamelijk veertig-minners. Voor Marjanne zijn de 7 gangen en 3 amuses wel wat te veel. We krijgen telkens ander bedienend personeel aan onze tafel. Sommigen spreken geen Nederlands, maar dat nemen we voor lief. De bediening is overigens prima. Tegen half elf zijn we klaar en gaan we terug naar onze kamer, een verdieping hoger. Kort daarna gaan we slapen.

1804CadzandBad 28Op zaterdag 14 april schijnt de zon als we wakker worden. Ondanks dat het nog koud is, ziet het er vooralsnog prima uit wat het weer betreft.
Het ontbijt serveert men in het restaurant. Een prima ontbijt met vele soorten brood en beleg en met producten uit de streek. Na het ontbijt gaan we weer even terug naar onze kamer.

Na de middag gaan we even langs de VVV om te informeren naar boerenwinkels. We krijgen wat tips en gaan vervolgens op pad met de auto. In de buurt van Schoondijke zijn twee boerenwinkels. De eerste winkel heeft veel regionale, maar ook meer algemene producten. De tweede winkel is echt een onderdeel van een boerderij. Het aanbod is vooral groente en vruchtensapjes. Daarna gaan we naar een keramisch atelier -de Test- waar 35 aanbieders hun werk tentoonstellen en te koop aanbieden. De kwaliteit is wisselend, maar als tussendoortje wel leuk om te bezoeken. Daarna rijden we via Sluis naar Knokke en onderweg gaan we ook nog langs bij enkele hoevewinkeltjes en kopen wat kaasjes en jam. Knokke is een vreemde badplaats waar het straatbeeld wordt bepaald door dikke SUV’s en dure sportwagens, maar ook golfkarren. Verder staat de hele plaats vol met grote villa’s.

1804CadzandBad 42Daarna gaan we weer terug naar het hotel. We eten langs de weg nog een ‘hoeveijsje’. Het weer is redelijk. Best fris, geen wind en af en toe een voorzichtig zonnetje. Tegen zes uur gaan we te voet op weg naar het restaurant via de strandroute. Onderweg lopen we nog langs de kruidentuin van ons hotel-restaurant. We gaan eten bij ‘Le Sommet’, het restaurant van hotel ‘de Blanke Top’. Ook dit hotel wordt momenteel verbouwd en fors uitgebreid. Over een paar jaar ken je Cadzand Bad niet meer terug. Het restaurant ‘Le Sommet’ oogt een stuk klassieker dan ‘Pure C’. We zijn de eerste gasten. We bestellen het zes gangenmenu van de chef met wijnarrangement. Langzaam stroomt het restaurant vol. Ook hier bestaat het menu uit voornamelijk mooie visgerechten, zoals rode mul, baars en tarbot. Ook hier kunnen ze prachtige schilderijtjes maken van het eten. Het doet niet echt onder voor ‘Pure C’, ook niet qua prijs overigens. De bediening en de wijnen zijn erg goed. Kortom; het is een Bourgondisch feest.
Beetje vervelend is dat het is gaan plenzen. Rond kwart over 10 verlaten we het restaurant en lopen in de stromende regen naar ons hotel. Daar komen we drijfnat aan. We kleden ons nog om en gaan nog even naar de bar van het hotel. Dat stelt helaas niet veel voor en na een wijntje gaan we weer terug naar onze kamer. Rond half één gaan we slapen.

De volgende ochtend schijnt de zon. We schuiven aan bij het voortreffelijke ontbijt en vertrekken vervolgens. Net iets na 12 uur s middags zijn we weer in Dongen. Het was vooral een heerlijke culinaire beleving.

 
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden