Boksum Friesland (14-27 september 2018)

Onze ‘grote’ vakantie speelt zich dit jaar af in eigen land. Marjanne volgt een cursus in Baard in Friesland en moet hiervoor gedurende twee jaar drie keer per jaar een kleine week naar deze cursusplek. In mei/juni zijn we hier al (bijna) een week geweest, en nu hebben we besloten de tweede cursus-vijfdaagse te combineren met onze vakantie. (Bekijk fotoalbum)

Vrijdag 14 september 2018

Boksum september 2018 02We hebben geluk. We hebben een prachtige zomer gehad, die ik werkend heb doorgemaakt. Het is nu nazomer en nu hebben we pas ‘grote’ vakantie. En we gaan niet ver weg. We blijven in eigen land. We gaan naar Friesland, naar Boksum om precies te zijn. In mei/juni zijn we hier al bijna een week geweest. Marjanne volgt een viltcursus in Baard en dat is twee jaar lang driemaal per jaar 5 dagen aanschuiven. Ook in de komende decembermaand zullen we weer voor 6 dagen verblijven in het buitenverblijf in Boksum. Het is een leuk compleet huisje dat ooit een schapenschuur was, later werd verbouwd tot zorgwoning voor een alleenstaande grootouder en sinds de nieuwe eigenaar de boerderij en het huisje heeft overgenomen, is het een riet-gedekt huisje midden in een prachtige tuin, met uitkijk op schapen en kippen.
We vertrekken op vrijdag de 14e september met mooi weer uit Dongen op weg naar Boksum. Het is 220 kilometer rijden. We zijn rond de middag vertrokken, zodat we de files nog wat voor kunnen blijven. We stoppen onderweg in Vianen bij Van der Valk en lunchen daar prima voor een zeer redelijk bedrag. Het is er flink druk; de zaken lopen goed zo te zien. Na dit intermezzo rijden we door naar Friesland via de Noordoostpolder. We komen tegen half vijf aan in Boksum. De eigenaresse is niet aanwezig en heeft de sleutel in een sleutelkastje gehangen en mij de code gemaild. Maar helaas, ik heb de mail niet gecheckt, dus het lijkt erop dat we voor een gesloten deur staan. Dat is echter niet het geval, omdat de terrasdeur toevallig open blijkt te zijn. We pakken uit en ondertussen is Nynke, onze huisbaas ook weer gearriveerd en heet ons hartelijk welkom. We installeren ons en we besluiten op advies van Nynke om te gaan eten in Easterlittens in “het Wapen van Friesland”. Het is een oud, sfeervol café waar jonge mensen de scepter zwaaien. Het restaurant/café ligt aan een leuk dorpspleintje. Ze hebben heerlijke en eerlijke gerechten en het is ook nog eens heel betaalbaar. Na dit lekker diner bestaande uit o.a. twee stoofpotjes gaan we terug naar ons buitenverblijf in Boksum.
We hebben geen fietsen meegenomen. Dat waren we aanvankelijk wel van plan, maar we hebben besloten om dit niet te doen en ze ter plekke te huren. Nynke kan dit regelen en twee elektrische fietsen zullen morgen worden bezorgd. De volgende keer, als we weer zonder fietsen op vakantie gaan zal ik wel het fietsenrek meenemen. Dat heb ik helaas niet gedaan.

Zaterdag 15 september 2018

Het weer is prima. Rond de twintig graden en behoorlijk wat zon.
We besluiten deze dag te gebruiken om de buurt wat te verkennen met de auto. De dorpjes hebben allemaal een kerk en liggen zo ongeveer 2-3 kilometer uit elkaar. Je rijdt van kerktoren naar kerktoren. Het wegenstelsel is fantastisch. Weliswaar geen hele brede wegen, maar veel ongelijkvloerse kruisingen, goede fietspaden, prima verbindingen en een groot aantal aquaducten.
We bezoeken de voormalige Mariakerk in Bears, waar een leuke, gratis, tentoonstelling is van damasten kleden.
Winkels zijn er niet veel op het platteland. Ons dorpje heeft een bakkerij en af en toe kom je nog een winkeltje of kleine supermarkt tegen in zo’n dorpje. Zo’n dorpje is meestal niet meer dan een buurtschap.
We komen onderweg nog wel een boerderijwinkel tegen. Wij hebben hier een zwak voor, al is het concept bijna overal gelijk. Men verkoopt er eigen (rauw-)melk kaas, boter en melk, eieren en vaak ingevroren vlees van eigen geslachte koeien en teelt van eigen grond. Ook zijn er wat streekproducten te koop. Boer Auke Stremler die met zijn vrouw Rennie het winkeltje aan de boerderij runt, is een biologische boer, die door Natuurmonumenten is aangespoord om biologisch te gaan boeren om de weidevogels meer ruimte te geven. Auke heeft dit sinds 9 jaar omarmt en is inmiddels een toegewijde biologische boer. We kopen een paar producten uit zijn winkeltje en keren weer terug naar ons buitenverblijf. ’s Avonds blijven we thuis want de fietsenwinkelier komt de fietsen brengen. Die is er al op tijd. We besluiten na het eten even een stukje te gaan fietsen en trappen zo een eind weg tot aan Weidum. Het zijn prima fietsen.

Zondag 16 september 2018

Het heeft ’s nachts wel geregend, maar het weer is weer prima. Zonnig en iets over de 20 graden. Vandaag gaan we naar Anneke en Marcel in Ferwert. Marjanne kent Anneke van haar hobby snailmailen. Hierbij is het de bedoeling dat je via een bemiddelaar (de postkamer) een kandidaat krijgt aangewezen om een poststuk aan te versturen. Je krijgt wat info over de interesses van de kandidaat en dan ga je aan de slag om zo origineel en leuk mogelijk een brief te pimpen en te versturen. Marjanne en Anneke zijn ooit zo gekoppeld geweest en zodoende is er contact ontstaan, een aantal jaren geleden. Ze hebben nog regelmatig mailcontact en zo kwamen ze op het idee elkaar (voor het eerst) te ontmoeten, nu we in Friesland zijn.
Marcel en Anneke wonen in een vrijstaand huis, een voormalige boerderij, maar zijn geen Friezen. Ze komen beiden uit Noord-Holland en hebben dertig jaar in de stad gewoond. Achter het huis hebben ze een mooie grote kruiden- en groentetuin. Het zijn zeer aardige mensen. We lunchen er en drinken thee in de tuin. We krijgen een rondleiding door de tuin. Ook plukken we twee zakken vol appels en peren, die we mee krijgen. Al met al erg gezellig.
’s Avonds gaan we uit eten bij Jonker Sikke in Jellum. Het is er flink druk. Het eten is goed, maar de prijs-/kwaliteitsverhouding kan beter. Het is wel een leuke, levendige zaak.

Maandag 17 september 2018

Boksum september 2018 03Het weer start met een zonnetje, maar al gauw komen er wat wolken aan de lucht en het waait behoorlijk. De temperatuur zal de 22 graden gaan aantikken.
Ik moet nog wat boodschappen doen en vanwege de beperktheid van het aantal winkels besluit ik naar Leeuwarden te fietsen. Nynke spreekt me echter vooraf aan en ze geeft als tip om naar de UBO in Deinum te gaan. Dat is maar twee kilometer van Boksum. Zo gezegd, zo gedaan en ga ik op weg naar Deinum. Er is een fietspad naar Deinum, maar net achter Boksum klopt de bewegwijzering niet helemaal. Het rode fietsbordje verwijst naar links -waar alleen een boerderij is- terwijl je naar rechts moet. Je ziet het plaatsje liggen, dus veel vertraging levert dit niet op.
In de kleine supermarkt kun je best veel krijgen. Er is ook een geldautomaat aanwezig. Met alle noodzakelijke boodschappen keer ik weer terug. Het ziet er naar uit dat er een buitje kan vallen, maar dat blijft uit.
Na de middag vertrekken we naar Franeker. Ons dorp-Boksum- en dit Friese stadje van 13.000 inwoners hebben gemeen dat ze tot dezelfde gemeente behoren. Het oude stadje oogt nog een beetje slaperig. Op maandag zijn zeker niet alle winkels open en vaak de wat leukere kleine shops, die niet aangesloten zijn bij een grote keten, hebben op maandag een rustdag. Wat wel open is in de zomerperiode is het planetarium van Eise Eisinga. Het planetarium is gevestigd tegenover het stadhuis in het pand waar Eise Eisinga in de 18e eeuw woonde en werkte. De naastliggende pandjes zijn ook bij het planetarium getrokken. Het betreft de ingang en museumwinkel van het planetarium en een brasserie met de naam De Stadstuin, gevestigd in een voormalige koffiebranderij. We lunchen heerlijk in de oude branderij. Het gehele complex is een ingewikkeld stelsel van kamertjes en tentoonstellingsruimtes, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. De entreeprijs van het planetarium is niet hoog. Je kunt er echter niet terecht men een museumkaart. Bij de entreeprijs is een uitleg inbegrepen over het planetarium en de geschiedenis van de maker Eisinga. Een man met een roerig verleden, die eigenlijk de kost verdiende met het kammen (kaarden) van wol. Het planetarium is in handen van de gemeente en heeft als doel om bezoekers te vertellen hoe het met de planeten en de zon zit. Aanleiding van Eisinga om het planetarium op te zetten was het bijgeloof dat de wereld zou vergaan op het moment dat een aantal planeten en de maan in één lijn zouden staan. Met het planetarium kon Eisinga bewijzen dat dit nooit zou kunnen. Na ruim 230 jaar legt men dit nog steeds uit, dus de missie lijkt geslaagd om de kennis over te dragen.
Na de rondleiding blijkt het weer flink opgeknapt. De wolken zijn weg en de beloofde 22 graden wordt aangetikt. We rijden weer naar Boksum via Winsum en onderweg doen we nog wat boodschappen.
Thuis maak ik het eten klaar en genieten nog even van de avondzon.

Dinsdag 18 september 2018

Boksum september 2018 01Vandaag schijnt de zon weer volop en zal het 23 graden worden. Perfect voor half september. 2018 heeft inmiddels een record gebroken als het jaar met de meeste dagen boven de 20 graden Celcius. En het jaar is nog niet om. Maar er is wel een stevige wind, tot wel windkracht 7 in de middag. Na een rustige opstart gaan we ’s middags met de fiets -ondanks de wind- naar Marsum om het Poptaslotje te bekijken. Het is niet open, maar het is leuk gelegen aan de rand van het dorp. In het dorp zelf is niet veel te doen. De tegenwind bij de terugrit zorgt voor een flinke inspanning, ondanks de elektrische fiets. De weg is gedeeltelijk afgesloten, zodat we met een fietspontje een kanaal moeten oversteken.
Boksum september 2018 04’s Avonds gaan we naar café Baard, in Baard en met een kroegbaas met een baard. We zijn hier al eerder geweest in juni en hebben er toen spareribs op, de specialiteit van het eetcafé annex dorpshuis. We eten opnieuw spareribs. Rondom het café staan kinderfietsjes langs de kant van de weg. Het is de methode van de kroegbaas om automobilisten gas terug te laten nemen. We eten de spareribs met een veel te dure Catalaanse rode wijn, maar het smaakt prima.

Woensdag 19 september 2018

Vandaag is het nog steeds behoorlijk warm en de zon is ook nog grotendeels aanwezig. Wel waait het flink, zoals zo vaak in Friesland. Vandaag is de eerste cursusdag van Marjanne. Ik ga aan de slag voor mijn baas vanuit het huisje in Boksum. Ik breng Marjanne naar Baard en aan het einde van de dag haal ik Marjanne weer op. ’s Avonds eten we thuis en blijven hier de avond.

Donderdag 20 september 2018

Het is nog steeds warm deze dag, maar je merkt dat het weer gaat veranderen de komende dagen. Ik breng Marjanne weer naar Baard ’s ochtends en rijd door naar Leeuwarden, waar ik bij mijn werkgever Achmea aan de slag ga in de Achmeatoren. Dit bouwwerk is bijna 115 meter hoog en het hoogste gebouw van Noord- en Oost Friesland. Je kunt het gebouw vanuit half Friesland al zien staan. Er zal voorlopig geen echte hoogbouw meer worden toegestaan in Leeuwarden, dus dit gebouw zal nog wel een tijd een baken blijven. Ik heb wat afspraken en verder kan ik mijn werk doen aan één van de flexplekken die er zijn ingericht. Om zes uur haal ik Marjanne weer op. Vanavond gaan we eten in Weidum in restaurant ‘t Weidumerhout. Het hotel/restaurant is gevestigd in een klassieke Friese boerderij. Van binnen is het modieus en modern ingericht en zo is ook de keuken. De gerechten zijn heerlijk en de bediening erg goed. Het is er niet goedkoop, maar er is niets mis met de prijs/kwaliteitverhouding.

Vrijdag 21 september 2018

Als het goed is begint vandaag de herfst en dat is wel te merken. Weliswaar is het nog niet koud -dat komt nog- maar er staat een zeer stevige wind. Nynke schermt het buitenmeubilair af, zodat het niet nat wordt of in de sloot belandt. Marjanne is weer naar de cursus en ik werk vanuit het huisje. Tussendoor nog even een boodschap gedaan in Leeuwarden en om zes uur Marjanne weer opgehaald. We eten thuis en komen de deur niet meer uit. Het regent, onweert, hagelt en de wind giert. Tegen de tijd dat we naar bed gaan is het weer iets rustiger.

Zaterdag 22 september 2018

Vandaag sta ik op met een waterig zonnetje, een stevige bries en af en toe een buitje. Ook vandaag breng ik Marjanne na het ontbijt naar de cursus. De dag verloopt rustig. Ik doe wat administratief werk en vermaak me voornamelijk binnen. Ik doe ook nog wat boodschappen op de fiets.
Tegen zes uur rijd ik naar Baard en haal Marjanne op. Ik heb gereserveerd bij restaurant de 5 Sinnen in Weidum. Het is maar goed dat ik gereserveerd heb, want het is er erg druk. We eten voortreffelijk in dit klassieke restaurant met z’n Engelse kok Kevin. De bediening is ook erg goed en professioneel. Ze herkenden ons zelf, omdat we hier in het voorjaar ook een keer zijn geweest. Het is het duurste adres waar we tot nu toe gegeten hebben, maar alle waar naar zijn geld.

Zondag 23 september 2018

Vandaag is de weersvoorspelling erg slecht. Het wordt maar 12 graden en er zal nogal wat regen vallen. Dat is jammer, maar niets aan te doen. Het weer valt nog mee als ik Marjanne ’s morgens naar Baard breng. Ik besluit om een bezoek te brengen aan Sneek. Sneek is een oude stad met ongeveer 34000 inwoners en daarmee de derde grootste stad van Friesland. Het is een levendige en gezellige stad, zo van achter mijn autoruit. Het is geen weer voor sightseeing. Ik besluit naar het Fries Scheepvaartmuseum te gaan. Het is er behoorlijk druk. Gewapend met een audio guide loop ik door het museum waar de bekende -vooral Friese- vaartuigen te zien zijn zoals tjalken en skütsjes in miniaturen en verhalen. Het is een gezellig museum. Voor kinderen is er een leuke speurtocht en er zijn veel ondersteunende filmpjes te bekijken op verschillende plaatsen. Het museum is gevestigd in vijf grote herenhuizen, die intern met elkaar zijn verbonden. Ook is er ruimte gereserveerd voor de geschiedenis van de stad, die erg oud is en veel hoogtepunten heeft gekend, wat ook af te zien is aan de vele prachtige oude panden in de stad.
Na het verblijf aan dit museum rijd ik naar het station waarin het Nationaal Modelspoormuseum is gevestigd. Hier staan duizenden treintjes opgesteld van N-spoor, H0 spoor en vele andere varianten. Het doet denken aan een verzameling zolderkamers van mannen die een stukje Zwitserland of de dioramahal van de Efteling wilden namaken. En eigenlijk is het dat ook. Er zijn een aantal van deze hobby-activiteiten hier gekomen uit de nalatenschap van eigenlijk alleen maar mannen. Het valt me op dat de gemiddelde bezoeker man is en 60 plus. Ook hier is het behoorlijk druk. Het museum is wat rommelig, niet alles werkt en het geheel verdient wat meer onderhoud. Ook is de uitleg bij de verzameling zeer summier. Het valt een beetje tegen.
Ik ga weer terug naar Boksum en haal Marjanne om 4 uur op in Baard. Daarna eten we thuis en gaan ’s avonds ook niet meer weg.

Maandag 24 september 2018

Boksum september 2018 05Hoewel het nog steeds geen prachtig weer is, is de lucht in ieder geval lichter dan de afgelopen dagen en de zon is af en toe te zien. Het is nog wel maar zo’n 12 graden en het zal vandaag ook maar net iets warmer worden. Dat is toch 10 graden kouder dan een week geleden. We beginnen rustig aan. Marjanne hoeft niet meer ’s morgens naar de cursus, dus er is geen reden om te haasten.
We overwegen wat we vandaag gaan doen. Maandag is niet de fijnste dag, Veel attracties en winkels zijn gesloten. We besluiten naar Leeuwarden te gaan. Vanwege de lage temperatuur wil Marjanne een trui gaan kopen. Vooraf de vakantie leek het er nog op dat het niet zo koud zou worden. Daarom zijn er maar weinig warme kleren meegenomen. In Leeuwarden parkeren we de auto en lopen het centrum in. Buien en zon wisselen elkaar af en soms zijn ze er ook gelijktijdig. Marjanne slaagt erin een paar truien te bemachtigen. Leeuwarden kent veel winkels. De meeste winkels zijn open, maar de kleine leuke speciale winkeltjes vaak niet. We winkelen wat in de stad en komen op het Hofplein uit bij ‘De Walrus’, waar we op het terras wat drinken. Ondertussen blijft het weer afwisselend, maar door de gunstige ligging van het terras is buiten zitten toch mogelijk zonder kou te lijden.
Tegen de avond gaan we weer terug naar ons huisje in Boksum waar we eten. ’s Avonds gaan we niet weg.

Dinsdag 25 september 2018

Het is vandaag tot nu toe zonnig, al is het buiten nog wel koud (7 graden). We gaan vandaag naar Groningen. Om 12.00 uur gaan we op pad. Het is dik 60 kilometer rijden, maar de TomTom denkt dat we dit binnen ruim ¾ uur kunnen halen. Het is nog redelijk rustig op de weg, maar als we in de buurt van Groningen komen is het toch weer behoorlijk druk. We parkeren de auto in een Q-Park garage en gaan te voet verder. We lunchen in Grand Café Groningen en bezoeken het Groninger Museum. Lang leve de museumkaart. Er zijn drie wisseltentoonstellingen te zien in het museum: Prachtig fotografisch werk van David LaChapelle. Deze kunstzinnige fotograaf maakt vaak absurde of juist zeer realistische foto’s over de huidige werkelijkheid. Ze zijn fantastisch van kleur en ruim van formaat. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het is zeer bijzonder.
Een andere bijzondere tijdelijke tentoonstelling gaat over “De Ploeg”, een avant-gardistische kunstkring die na de eerste wereldoorlog in Groningen ontstond en dus nu 100 jaar geleden werd opgericht. De stijl ligt tussen impressionisme en expressionisme, maar is veelal niet abstract. Het is een mooie tentoonstelling. Het is een beetje jammer dat de standaardcollectie van “De Ploeg”, veelal werken na de roerige beginperiode, niet is samengevoegd met de wisseltentoonstelling. Maar niet getreurd: het blijft de moeite waard. Veel bezoekers van het Groninger museum hebben alleen oog voor de wisseltentoonstellingen, gezien het feit dat we zowat de enige bezoekers waren bij het bezoek aan de standaard collectie.
De derde tentoonstelling gaat over Freek de Jonge en zijn vrouw Hella. Beiden zijn kunstenaar en in hun gezamenlijke tentoonstelling, laten ze allerlei kanten zien van hun creativiteit. Ze zijn ook zelf aanwezig gedurende zes weken en laten zich interviewen, of interviewen zelf mensen, maken muziek en leggen dingen uit. Het lijkt me dodelijk vermoeiend om dit te doen en de vraag is wanneer je inspiratie ophoudt. Maar bijzonder is het wel. Het is behoorlijk druk, ook al is het dinsdagmiddag.
Boksum september 2018 07We lopen nog even de leuke museumwinkel in en kopen nog twee boeken over “De Ploeg” en “La Chapelle”.
Na het bezoek aan het museum gaan we nog even op het terras van Grand Café Groningen zitten en drinken daar nog wat. De stad en haar vooral jonge bewoners maken een jachtige indruk. Het oogt veel minder relaxt dan de vorige keer dat we in Groningen waren; ik denk dat dit zo’n 10 jaar geleden was. De gemiddelde student zit al append of wietrokend nog half dronken op zijn SWAP-fiets en heeft haast. Van het verkeer snappen wij -simpele Brabanders- ook niets. De hoofdrijbaan is zowat leeg en auto’s en fietsen verdringen elkaar op het fietspad (?) Het is één krioelende massa van voornamelijk fietsen en je verbaast je, dat er niets ernstigs gebeurt.
Tegen de avond gaan we terug naar Friesland, naar Leeuwarden. Het is erg druk onderweg. Het doet niet onder voor de randstad. We parkeren de auto in parkeergarage Zaailand en gaan eten bij SEMS, een modieus restaurant met open keuken in een historisch pand. We besluiten een verrassingsmenu te nemen, maar helaas sluiten niet alle gerechten goed aan bij de smaak van Marjanne. Toch hebben we goed gegeten en ook de wijnen zijn prima. De bediening is ook prima. Het is er niet goedkoop, we betalen net iets minder dan bij de 5 Sinnen en dan blijkt de prijs/kwaliteitsverhouding toch ook ietsje minder.
Net na 10 uur vertrekken we weer naar Boksum.

Woensdag 26 september 2018

Het is zonnig als ik opsta ’s morgens. Er staat wel meer wind, maar de temperatuur zal rond de 18 graden uitkomen. Het wordt een rustdag. We blijven de hele dag in het huisje en vermaken ons met lezen, tv-kijken, handwerken en schilderen. ‘s Avonds eten we in het huisje.

Donderdag 27 september 2018

Vandaag is het een prachtige dag. Het zal dik 20 graden worden en de zon zal uitbundig schijnen. We besluiten in de ochtend om niet morgen, maar vandaag naar huis te gaan. Dat heeft alles te maken met het drukke weekend dat voor de boeg staat. Zaterdag en zondag ben ik de gehele dag in actie en het lijkt ons dan wel zo fijn om dan wat eerder naar huis te gaan, om niet te veel stress te hebben. Vandaag zijn we nog wel even plan even naar Bolsward te gaan, voordat we vanmiddag naar huis gaan.
We pakken alvast alles in, want we rijden nadat we in Bolsward zijn geweest direct door naar huis. We nemen uitgebreid afscheid van Nynke en laden de auto tot de nok zowat.
We rijden richting Bolsward en na tien kilometer blijken we een lekke band te hebben. De auto heeft geen reservewiel, dus we moeten de wegenwacht bellen. Die is er binnen 20 minuten en het blijkt dat de band niet te repareren valt. Met de wegenwachtmedewerker halen we een nieuwe band bij een bandenbedrijf in Bolsward. Al met al slechts met een uur vertraging rijden we weer door. Het betekent wel dat we besluiten om Bolsward maar even links te laten liggen en direct naar huis te gaan. Dan zijn we volgens de TomTom rond tien voor half zes thuis. Met de files die er inmiddels tussen Hilversum en Gorkum staan wordt dit dik een half uur later.
De vakantie zit erop. We kijken terug op een rustige vakantie met leuke (culinaire) uitstapjes en voornamelijk mooi weer, met een dip tijdens het middelste weekend.

Buitenverblijf Boksum

Het huisje achter de boerderij van Nynke Dijkstra is een voormalige schapenschuur, die later is omgebouwd tot mantelzorgwoning. Toen Nynke en Johannes de boerderij in 2017 overnamen, hebben ze deze mantelzorgwoning omgebouwd tot een gastenverblijf en je kunt nu dit huisje per dag huren via AirBNB of rechtstreeks op de website www.buitenverblijfboksum.nl. Het is uitermate geschikt voor twee personen, maar er zijn ook slaapmogelijkheden tot 4 gasten, al moet je dan wel gebruik maken van een vlizotrap. Het huisje is volledig en modern ingericht. Je hebt een koelkast, vaatwasser, vierpits inductiekookplaat en een oven in de keuken. Er is een ruime douche/toilet/wasbak aanwezig en in de hoek is er een tweepersoons slaapplek achter een gordijn. Verder is er een ronde tafel met vier stoelen, een bureautje en een ruime comfortabele zitbank en een forse fauteuil. Er is een flinke televisie aanwezig en er is ook WiFi. De WiFi is niet al te krachtig, maar voldoende om je vakantiemailtjes te kunnen lezen, even wat op te zoeken of een berichtje te versturen. Er zijn ook bord- en kaartspelletjes aanwezig.
Het huisje is fris modern ingericht en ligt aan de rand van het dorpje. Je hebt aan twee kanten een terras (noordwesten en zuidwesten) met fijn zitmeubilair. Het uitzicht over de pas aangelegde tuin en weilanden is prachtig. Aan de noordoostkant wonen een negental kippen en een haan en je mag van Nynke meedelen in de oogst van deze mini-legbatterij. In de sloot zijn eenden en waterhoentjes te vinden en in de omgeving staan veel schapen. Een minpuntje is wellicht de ligging van de autoweg Leeuwarden-Bolsward op 150 meter ten noordwesten van het buitenverblijf. Doordat het huisje is voorzien van dubbel glas heb je er binnen geen last van.
Nynke en Johannes bemoeien zich niet met de gasten, maar heb je een vraag, dan staan ze klaar. Zo hebben we fietsen gehuurd via Nynke. De fietsenman kwam de fietsen halen en brengen bij het huisje. Ook kun je tips vragen aan Nynke, want als je zelf wilt koken is het bijvoorbeeld wel zoeken naar winkeltjes op het Friese platteland. Je kunt anders altijd naar Leeuwarden gaan, waar van alles te koop is, want dat ligt slechts 6 kilometer verderop.
In de buurt zijn weinig uitgaansgelegenheden, maar er zijn wel een aantal verschillende prima restaurants en eetcafé’s in de buurt: niet in Boksum, maar wel in Jellum, Weidum, Baard, Jorwerd, Easterlittens, Deinum en uiteraard Leeuwarden. Met de fiets zijn de dorpjes goed te bereiken. Er zijn veel fietspaden die de dorpjes met elkaar verbinden. Een prima uitvalsbasis om de provincie te verkennen.
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden