Kreta (1994)

Kreta, Rethimnon 1994

De eerste maal dat wij met de ouders van Marjanne naar Griekenland zijn geweest is in 1994 geweest. We zijn 15 dagen in de mooie plaats Rethimnon verbleven. Wanneer je vanuit Noord-Europa komt gevlogen land je op Hiraklion, de hoofdstad van Kreta. Kreta is erg groot voor een eiland: 260 km lang en ongeveer 60 km breed. Er liggen drie grote bergruggen op Kreta met bergen tot ongeveer 2500 meter hoog. Opvallend in de hoofdstad is de erg rommelige straatjes met half-afgebouwde huizen en een zeer matig wegenstelsel. Het is er erg druk. Met de bus zijn we naar Rethimnon gebracht. Rethimnon ligt ongeveer 80 km ten westen van Iraklion aan de uitlopers van de Lefka Ori (Witte bergen), waarin de beroemde Samaria-kloof is gelegen. Het is een van oudsher vissers-vestingstadje waarbij het centrum rondom het Venetiaanse kasteel en - haven ligt. De oude stad werd al in de prehistorie bewoond. Van alle veroveraars in het verleden, de Venetiërs en de Turken zijn nog restanten te zien. Leuke bezienswaardigheden zijn de Venetiaanse Arimóndi-fontein uit 1623 en de burcht Fortézza. De stad kent een ingewikkeld stratenpatroon van kleine steegjes met typische kruidenluchtjes en kleine winkeltjes. Aan de boulevard zijn veel restaurants en cocktailbars te vinden, maar het mooiste restaurant lag toch wel iets meer in het midden van de binnenstad, namelijk het romantische Jarvin, een openluchtrestaurant in een patio.

We zaten in een erg leuk klasse-A-hotel vlak bij de boulevard en het centrum van de stad. Het hotel Achillion Palace telt ongeveer 80 kamers en heeft een zwembad op de zesde verdieping, een erg goed ontbijtbuffet, een leuke tuin, en een gezellige barkeeper. Het is een wat ouder hotel en vooral de airco rammelde meer dan dat hij koelde. De kamers zijn overigens netjes en voorzien van een bad. De elektriciteit op Kreta is wisselvallig. Meer dan eens per dag valt deze uit waardoor de lift niet meer werkt en wij dus ook niet met deze lift naar het zwembad konden.

Het hotel ligt 100 meter van het strand dat met pieren is omgeven als aanvoerroute van de haven. Daardoor is er weinig golfslag en wordt de zee maar langzaam dieper.

Rethimnon kent een langgerekt strand (12 km) en op de uiteinden is het erg rustig. De natuur rondom Rethimnon is erg mooi. Tijdens ons verblijf hebben we een aantal excursies gedaan:We hebben ook wat dagtochten gemaakt.

SPINALONGA

Victor Zorbas is de bevlogen beroemde Nederlandssprekende gids die je rondleidt op Spinalonga. Spinalonga -het eiland der verdoemden- ligt een paar kilometer buiten de oost-kust van Kreta (Agios Nikolaos)en ligt dus zo"n kleine 160 kilometer van Rethimnon af. Wanneer je met de boot naar Spinalonga vaart kom je langs de gezonken stad Olous. Deze stad is onder water verdwenen na een vulkaanuitbarsting op Santorini.

Spinalonga bestaat voornamelijk uit ruïnes en is eigenlijk een oud Venetiaans fort. In het begin van deze eeuw is na de Turkse bezetting Spinalonga veranderd in een lepra-kolonie hetgeen tot 1957 zo is gebleven. Het eiland is nu onbewoond, straalt rust uit en ligt erg strategisch. Victor Zorbas kan erg boeiend vertellen en daardoor was het bezoek zeker de moeite waard.

SANTORINI

rreisv1's Ochtends voor dag en dauw vertrekt de "Artemis" vanuit de haven van Rethimnon naar Santorini (Thira), een cycladen-eiland. Na een paar uur varen kom je bij het eiland aan. De boot legde aan bij de hoofdstad Firá. Het stadje ligt een paar honderd meter, als een witte rand, hoog op de steile rand van de rots die het eiland. Je kunt op drie manieren naar boven: met de auto of bus, met een kabelbaan of op een ezel. Alle foto's waarop Griekenland wordt aangeprezen zijn hier gemaakt. Nergens zijn de uitzichten mooier, de koepels blauwer en de muren witter dan op Santorini. Waarschijnlijk het meest romantische eiland van geheel Griekenland en beroemd om zijn zwarte, vulkanische stranden en de goudwinkels van Firá. Een ideale plaats om een huwelijksreis naar te ondernemen

Op het eiland hebben we een wijnboerderij bezocht. Typisch is dat de wijnranken opgekruld worden geleid om te voorkomen dat de druiven door de wind onvoldoende voor een goede oogst zorgen.Na wat eten, een terrasje en wat slenteren door de hoofdstad zijn we weer teruggegaan naar de boot door te voet het ezelspad af te lopen naar de haven. Terug naar Rethimnon was de zee erg zwaar en waaide het enorm. Op de mee opgevaren bredere boot waren alle meevarende zowat zeeziek geworden. Op onze boot viel dit erg mee al kon alleen de bemanning nog gewoon rondlopen.

KNOSSOS / HIRAKLION

Met een Duitse toeroperator zijn we naar het archeologische museum geweest in Hiraklion. Daar zijn de kostbare stukken te vinden die bij de opgravingen zoals in Knossos zijn gevonden. Knossos is een groot Minoïsch paleis, waarvan het grootste gedeelte bestaat uit fundamenten. Erg groot maar het kan niet tippen aan de opgravingen die we later in Turkije hebben gezien. De Duitse reisleidster was slaapverwekkend saai. Al met al een verplicht nummer, maar geen echte aanrader.

SAMARIAKLOOF

De meest indrukwekkende ervaring is het lopen van deze kloof geweest. Met de bus vanuit Rethimnon (zo'n 60 kilometer) trek je de bergen in tot op 1050 meter hoogte. Vervolgens ga je te voet verder naar zeeniveau zo'n 18 kilometer verder. De eerste drie kilometer zak je zo'n 700 meter. Veel kristalhelder bronwater uit bronnetjes langs het geleide pad. Onderweg zie je de meest fantastische afwisselende natuurlandschappen voorzien van krikri's, een soort berggeit. Naast de overweldigende schoonheid die beelden oproept uit beschrijvingen van Tolkiens "In de ban van de ring" is zo'n tocht voor ongeoefende wandelaars ook een echte overwinning. Tegen het einde tref je een doorgang aan van een paar meter breed en wel een paar honderd meter hoge loodrechte rotsen. Het bier aan het einde op het terras was het lekkerste wat we ooit op hebben. Daarna ga je met een busboot naar een paar dorpjes verderop waar de bus je oppikt en door de bergen terug naar Rethimnon voert.

Kortom de eerste ervaring met Griekenland was een groot succes.

Grieke3Grieke2
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden