Malta (2000)

MALTA (10-17 juni 2000)

MALTA: hier noemt men de katholieke God: "Allah"

Wanneer je aan Malta denkt denk je aan een zelfstandig land, bestaande uit een aantal eilanden aan de rand van Europa. En bij een land heb je een voorstelling van het formaat. Malta is klein, erg klein. Een gemiddeld Grieks eiland is groter. Malta heeft het formaat van Texel, maar naast dit formaat en de aanwezigheid van twee oude Nederlandse Texelse veerboten (de Texelstroom en de Marsdiep) houdt de vergelijking totaal op. Op Malta wonen meer dan 350.000 inwoners en zowat de gehele noordkant is verstedelijkt. De kleur van alle gebouwen is mergelkleur (beige/oker) waardoor de aanblik een beetje Arabisch-Afrikaans aandoet, ook qua bouwstijl. Dat geldt dan weer niet voor de talrijke kerken en kapellen (365) die bijna allemaal in barokstijl zijn opgetrokken. Ook al weet je niets van de historie van Malta, door de aanblik merk je al dat je te maken hebt met een mix van culturen. Een Arabisch dialect is de voertaal die men er spreekt naast het Engels. Men rijdt er links met voornamelijk kleine auto's variërend van nieuw tot 50 jaar oud. Ook het openbaar vervoer is erg grappig. De Maltesers vervoeren de buspassagiers in Engelse museumstukken (Bedfords en andere Leylandproducten) in een grote verscheidenheid. Grappig is dat ze met hun geel/oranjekleur erg opvallen en aan de buitenkant vaak nog in nieuwstaat zijn. Het is zeker geen armlastig land, waardoor het openbaar vervoer ook wel vernieuwd had kunnen worden. Uit nostalgische en toeristische overweging blijft men met deze bussen rondrijden, al heb ik wel medelijden met de mensen die dit wagenpark moeten onderhouden. Ook typisch Brits is de inrichting van de café's. Bijna alle kroegen ogen als Engelse of Ierse pubs, met lage tafeltjes, monumentale barren en barkrukken en pints (568 ml bier). Nog meer Britse elementen is de aanwezigheid van een groot aantal plantsoentjes, banken, de beroemde rode telefooncellen en openbare toiletten. Het stoffige uiterlijk en uiteraard het zonlicht verraden dat we wel degelijk met een mediterrane eilandengroep te maken hebben.

MaltaBig

St.Paul's Bay

Het toerisme in Malta is erg gericht op Engelse toeristen. Tijdens ons verblijf is driekwart van het toeristenaanbod Engels. Naast Engelsen komen er veel Italianen en Belgen. Bij Nederlanders is Malta niet zo populair, waarschijnlijk vanwege het voornamelijk ontbreken van stranden. Malta kent een paar strandjes, de belangrijkste bij Mellieha Bay (Noordwesten) en de Golden Bay (ook in het noordwesten). Verspreid zijn er nog wel kleine stukjes strand, maar het merendeel van de kust bestaat uit rotsen en platte stenen. Wel zijn er overal trapjes en vlonders gemaakt waardoor je toch aan zee kunt zonnen op ligbedden en de zee in kan. Malta staat bekend om zijn snorkel- en duikmogelijkheden. Ook andere watersporten zoals surfen, waterskieën etc. zijn erg populair. We zijn echter zelf deze week niet de zee in geweest.

MaltabootWij verblijven in het 4-sterren-hotel THE CROWN in Bigubba. Bigubba is een dorpje aan de St.Pauls bay en vergroeid met de plaatsjes St. Pauls Bay en Qawra. Het hotel ligt in een wijk een paar honderd meter van de boulevard en het centrum vandaan. Afgezien van het dak, waarop het zwembad gevestigd is, heb je eigenlijk geen uitzicht vanuit het hotel. Het zwembad op het dak, omgeven door ligstoelen.is ruim, maar het water is nog fris. Bij het zwembad is ook nog een bubbelbad en een barretje aanwezig. Het hotel is niet nieuw, maar wel netjes, schoon en het wordt professioneel geleid. Op de begane grond tref je nog een klein binnenzwembad en een whirlpool aan, alsmede een fitness-ruimte. Er is een TV-lounge met een beamer (wandgroot) en een bar in de hoek van de lounge. In de lounge waar ook de receptie gevestigd is staat een baby-vleugel en een aantal groen-gestoffeerde bankstellen. Alle ruimtes zijn tot op het koude af airconditioned. Op de kamers kun je de airco gelukkig regelen. We hebben er nauwelijks gebruik van gemaakt. Inpandig is er nog een Ierse pub alias á la carte-restaurant gevestigd met de naam O'Connors. Dit is buitenom bereikbaar. De pub oogt inderdaad Iers en het is er zeer gezellig. Het hotel heeft werkelijk een uitstekend restaurant, waar je dagelijks drie maaltijden in buffetvorm kunt nemen. Met het diner kun je kiezen uit drie voor-, hoofd- en nagerechten. Veel van de gasten maken gebruik van de ALL-INCLUSIVE-mogelijkheid van het hotel. Het eten is dan gratis en de meeste drankjes ook. Op zich lijkt dit aantrekkelijk, maar veel van de Engelse gasten komen hierdoor niet verder dan de deur van het hotel. Daarnaast is het relatief gezien nogal druk in de bar. De pub valt buiten dit arrangement. Onze vakantie valt tijdens de voorrondes van het EK-voetbal. Overal kun je op grote schermen alle voetbalwedstrijden zowel in het hotel, in de pubs als op de boulevard volgen. Nadat de voetbalwedstrijden zijn afgelopen is er in de Ierse pub dagelijks live-muziek. In het bijbehorende á la carte-restaurant van O'Connors hebben we ook gegeten en deze blijkt van uitstekende kwaliteit, met aparte gerechten zoals tomatensoep uit een broodbol.

Naast het hotel heeft Bigubba een boulevard met winkeltjes en een uitgaansplein met terrassen, café's, goede restaurants en een enkele discotheek. Het is er gezellig, maar niet overdreven druk. Het grote uitgaanscentrum van Malta is St. Julian's, acht kilometer ten oosten van Bigubba. Malta is niet zo'n echt feesteiland zoals Ibiza of zo; het is er eerder rustig. Eten en drinken is niet echt duur in Malta. De prijzen liggen gemiddeld iets onder het Nederlands prijsniveau.

Zoals al gezegd is de noordelijke kant van het eiland zowat geheel bebouwd. Veel gebouwen hebben in de talrijke oorlogen veel te lijden gehad. Veel monumentale panden zijn herbouwd na de enorme strijd die in de tweede wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Door de strategische ligging van Malta is het diverse keren belegerd en overheerst geweest. Van alle veroveraars, van de Phoeniciërs en Turken tot de Fransen en Engelsen zijn er sporen nagelaten op Malta. Rondom het hoofdeiland zijn om de paar kilometer wachttorens geplaatst die met elkaar in verbinding staan die elkaar in het verleden waarschuwden bij gevaar met vlag-,rook- en lichtsignalen. Malta kent niet zo'n rijke natuur. Doordat de grond droog is groeit er weinig, behoudens wat struiken en cactussen. Waar de mens heeft ingegrepen, zoals in de plantsoenen en parken zijn wel mooie bomen en bloemen te vinden. Voor de rest heeft Malta maar een klein stukje bos in de buurt van Buskett Gardens bij het Inquisitors Palace. Vroeger moet de vegetatie toch aanzienlijk rijker zijn geweest dan nu, aangezien de naam Malta afkomstig is van het woord Melita hetgeen honing betekent. Bloemen zie je er nu in het wild niet veel.

We hebben drie excursies gemaakt: waarvan verslagen zijn gemaakt:

Malta is een leuk eiland, en erg aantrekkelijk voor mensen die van cultuur en rust houden en daarmee ook geschikt voor oudere mensen. Met kinderen zou ik hier niet naar toegaan, of ze moeten tevreden zijn met het zwembad bij de hotels of appartementen.

Malta ligt op zo'n drie uur vliegen van Amsterdam en met Transavia zijn we probleemloos heen en weer gevlogen, waarbij we om 10 uur 's morgens al in ons hotel waren. Door de geringe afstanden op Malta ben je zo bij je accommodatie. Met minibusjes vervoeren de toeroperators je naar de hotels en appartementen.Vooral op de terugweg was het zicht door een wolkeloze hemel over geheel Europa adembenemend met uitzicht op de Etna op Sicilië en de Mont Blanc in de Alpen.

Valletta

Valletta

Uitzicht over Valletta

Valletta is de huidige hoofdstad van Malta. Het is een stad, geheel gebouwd volgens een planologische opzet door de Franse Johannieter-grootmeester Valletta, als vestingstad. Later is de stad tevens tot hoofdstad uitgeroepen. Tot op dat moment was Mdina in het midden van het eiland de hoofdstad geweest, maar doordat de voornamelijk Spaanse rijke families niet wilden wijken en deze stad ook niet erg strategisch lag ten opzichte van mogelijke indringers is Valletta de hoofdstad geworden. We zijn 's ochtends met een bus opgehaald en hebben onder leiding van een Nederlands-sprekende gids een aantal gebouwen bezocht, waaronder de St. Johns Co kathedraal en het Grootmeesterspaleis. Beide gebouwen zijn vooral van binnen zeer rijk gedecoreerd en erg de moeite van het bezoeken waard. Ook het uitzicht vanaf de Upper Barracca Gardens is erg de moeite waard met uitzicht op de forten van Vittoriosa en Senglea. De auberges in Valletta, bedoeld als hoofdkwartieren van de verschillende etnische groeperingen van de Ridders van St. Jan zijn fraaie gebouwen gebouwd naar Italiaanse voorbeelden die echter niet voor publiek open zijn. Malta heeft altijd een cosmopoliet karakter gehad, waarbij de grootmeesters vaak uit verschillende landen kwamen.

In de levendige stad zijn we niet echt geweest, maar van horen zeggen moet het een leuk en vooral gezellig windelparadijs zijn. Na het bezoek van de gebouwen en een korte wandeling door de straten zijn we naar de Malta Experience geweest. Dit is een drie kwartier durende klankbeeldshow over de geschiedenis van Malta geprojecteerd met behulp van 21 projectoren op een enorm scherm. Met hoofdtelefoons kunt u luisteren naar het commentaar waarbij er keuzemogelijkheid is uit verschillende talen, waaronder het Nederlands. Na de middag gaan we weer terug. Eigenlijk is dit bezoek tekort en als we ooit nog terugkomen naar Malta zullen we zeker deze stad nog eens bezoeken.

Gozo

Ggantija

Ggintija-tempel

Gozo is het groene kleine zustereiland van Malta, is ongeveer tien keer zo klein en ligt op zo'n zeven kilometer van Malta. Tussen Malta en Gozo ligt nog een klein eiland: Comino. Hier wonen maar een handjevol mensen en er is slechts één hotel gevestigd. Tussen Malta en Gozo wordt een geregelde veerdienst onderhouden met o.a. twee oude Nederlandse veerboten van de veerdienst Texel-Den Helder. Nadat we door de bus zijn opgehaald zijn we met zo'n veerboot overgevaren vanaf Marfa Point naar Mgarr op Gozo. Mgarr heeft een leuk haventje met typische Malteser vissersbootjes van sprekende kleuren met twee geschilderde ogen op beide boegen. Gozo is groener dan Malta. Dit komt omdat er een kleilaag is die voorkomt dat het (weinige) regenwater direct de grond intrekt. Eerst zijn we met een bus naar de Ggantija prehistorische tempels getogen. Deze prehistorische tempels zijn met die van Malta de oudst bekende prehistorische bouwwerken ter wereld en gebouwd zo'n 3000 jaar voor Christus. In 1826 zijn ze opgegraven. Erg interessant om eens te bezoeken.

XlendiDoordat de musea slechts voor de middag open zijn, zijn we vervolgens naar de Gozo heritage geweest en hebben daar een rondgang gemaakt in diverse stijlkamers uit de historie van Gozo, beginnend vanaf de prehistorie tot op heden. Ook hier was de rondleiding weer voorzien van Nederlands commentaar. Na een goede lunch hebben we een bezoek gebracht aan Xlendi, waar we met een bootje vanuit de binnenzee naar het "blauwe raam" zijn gevaren en daar een intens blauwe zee en rose koraal hebben kunnen aanschouwen.. Dit boottochtje van een kwartier is zeker de moeite waard. Nadien zijn we naar de hoofdstad Victoria (Rabat) geweest In dit vestingstadje waarvan je het hele eiland kunt overzien hebben ze, zoals overal op het eiland, een barok kerkje, waarop een koepel hoort. Door gebrek aan geld is de koepel er nooit gekomen. Echter door de decorschilder is een zodanige afbeelding gemaakt dat je bij de ingang van de kerk het idee hebt dat er wel degelijk een koepel aanwezig is. Na dit bezoek aan Victoria gaan we weer terug naar de boot. Op de boot raken we in gesprek met een Malteser studente, nadat ik in haar krant heb gelezen dat een Nederlandse arts een soort drijvende abortuskliniek wil gaan opzetten en hierbij ook in Malta komt. 95% van de Maltesers zijn streng katholiek, maar dit meisje vindt haar bevolking hypocriet, want wanneer er een ongelukje plaatsvindt op sexueel terrein gaan ze toch voor veel geld naar Italië om daar het kind weg te laten nemen. Een erg strijdbare tante die nadat ze hoorde dat we uit Nederland kwamen direct haar net gekochte snoepreep met ons wilde delen.

Het katholieke zie je in alle dorpen terug. Elke patroonheilige van de diverse parochies wordt jaarlijks rondom de naamdag met processies en straatversieringen uitgebreid herdacht. De plaatselijke bevolkingen steken erg veel geld in hun parochies. De door deze mensen gesponsorde kerken steken ruim boven de dorpshuizen uit en hebben soms de omvang van grote basilieken.

Xlendi

De hoogtepunten van Malta

Of met de naam van de excursie nu letterlijk de hoogtepunten -zijnde de hoogste punten- of de meest aansprekende zaken van het eiland bedoeld wordt is mij niet helemaal duidelijk geworden, maar naar de hoogste punten zijn we zeker geweest.

De excursie die de gehele dag duurt start in Valletta en voert ons naar Mosta waar een enorme koepelkerk is gebouwd die bijna vanaf het gehele eiland is te zien. De koepel heeft een doorsnee van meer dan dertig meter en is daarmee één der grootste van Europa. De kerk is gebouwd over een oud kerkje heen en nadat de kerk gereed was werd de oude kerk afgebroken. In de tweede wereldoorlog is er een bom door de koepel gevallen maar door een wonder is deze vliegtuigbom niet afgegaan. Een gelijksoortig gedemonteerd exemplaar wordt in de sacristie van de kerk tentoongesteld. De bevolking is hiermee uiteraard gesterkt ten aanzien van de voorzienigheid van Onze Lieve Heer. Het is een Maria Hemelvaartskerk en voornamelijk lichtblauw van binnen. Na het bezoek aan deze deels neo-klassieke kerk rijden we langs het voetbalstadion van Malta naar de voormalige hoofdstad Mdina en haar voorstad Rabat. Hier bezoeken we een Romeinse villa met overblijfselen van de Romeinse overheersing met mozaïekresten en gebruiksvoorwerpen, waaronder een olijfpers. We lopen de vestingstad Ndima in en bezoeken de prachtige kathedraal van Petrus en Paulus die samen met de St. Johnskathedraal in Valletta het hoofdkwartier van de kardinaal van Malta vormt.. De stad is gevestigd op de top van een berg en lijkt een onneembare vesting. Toch is het ettelijke keren veroverd geweest. De aangebouwde stad Rabat is een gezellige rustige plaats waar o.a. een aantal catacomben te bezichtigen zijn. Hier hebben we uitstekend geluncht. Na de lunch zijn we naar het zuiden getrokken, door de Buskett gardens naar het hoogste punt van het eiland, de Dingli Cliffs (250 meter boven zeespiegel). Hier zijn ook geheimzinnige karrensporen te vinden. Jammer is dat net als in Xlendi op Gozo in deze buurt erg veel zachte kalksteen wordt gewonnen om huizen te bouwen, waardoor het uitzicht op het landschap nogal wreed wordt verstoord.

Na het bezoek aan de Cliffs die wel mooi zijn, maar mijns inziens minder spectaculair dan die van Xlendi, vetrekken we naar een 'handwerkcentrum' in de buurt van Ndima, waar we op bezoek gaan bij een glasblazerij en een zilversmid. Deze uitstapjes worden volgens mij gesubsidieerd door deze ondernemingen, want er is weinig authentieks aan en je kunt er van allerlei kitsch kopen. Daarna brengen ze ons terug naar onze hotels.
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden