Turunç (2001)

TURKSERSUITESNa een weekje Blue Cruisen tussen Marmaris en Fethiye gaan we samen met de ouders van Marjanne begin september 2001 nog een weekje naar een appartement. Onze keus is gevallen op Serena Suites in Turunç, 20 kilometer onder Marmaris. Wij wilden wel naar Turkije, maar niet meer naar zo'n drukke stad als Marmaris. Turunç is een kleine nog in opkomst zijnde badplaats naast Içmeler ofwel een berg verder. En dit is een flinke berg. Het transfer geschiedt met behulp van twee personenauto's die ons precies op tijd aan de kop van de haven komen ophalen. De tocht over de bergen naar Turunç, langs Içmeler, verloopt perfect.

De Serena Suites liggen tegen de berg waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de baai, het dorp en de haven. Het nadeel is dat je tegen de berg omhoog moet. Binnen het complex (ongeveer 60 appartementen) rijdt een bergtreintje naar de bovenliggende verdiepingen, dus dat is niet zo'n probleem. Het dorpje, c.q. het strand liggen zo'n 300-400 meter verder via een schuin aflopende weg. Het complex is erg mooi. Een prachtig zwembad, een restaurant met een fantastisch uitzicht en een heel verfijnde inrichting van het complex met veel gevoel voor decor. Ook het appartement is ruim, maar helaas niet voorzien van een airco. Via de reisorganisatie waarmee we dit hebben geboekt was dit niet optioneel. Er zijn echter wel appartementen met airco.

TurkSerDecorHet personeel is erg vriendelijk en bereidwillig mee te werken om de koffers op de plaats van bestemming te krijgen. We hebben een appartement bijna bovenaan het complex. De afstand tot het dorpje is goed beloopbaar, maar terug is het wel een stevige stap bergop. De taxi brengt uitweg. Ondanks het gevarieerde aanbod van restaurants in het dorp besluiten we vaak gebruik te maken van het dinerbuffet in het appartementencomplex. Door de fraaie ligging van het restaurant en de zeer redelijke keuken is er geen echte aanleiding uit te wijken.Ook 's ochtends ontbijten we meestal in het restaurant.Tot 10 uur 's morgens kun je er terecht op een rustieke plek met stemmige klassieke muziek op de achtergrond en keurig witgedekte tafels onder de vijgenbladeren. Het zwembad is ruim en erg goed onderhouden. Doordat het totaal niet druk is hebben we het zwembad zowat geheel voor onszelf. Veel mensen houden van de zee en het strand; wij zijn echter niet zulke strandmensen.

Turunç heeft wel een zandstrand met een groot aanbod van ligstoelen en parasols. Wanneer je ter plekke wat gebruikt hoef je niets voor de stoelen te betalen. De obers serveren op het strand. De zee wordt snel diep en zo'n twintig meter uit de kust ligt een ketting waarachter de boten mogen komen. Uiteraard kun je er parasailen, jetski's huren, banana-boat varen etc etc. Allemaal niets voor ons, maar wel voor de liefhebbers. Voor pinnen moet je in Içmeler of Marmaris zijn, want de enige pinautomaat is al enkele jaren buiten werking. Met de goedkope dolmus ben je in een half uurtje in Içmeler en nog een kwartiertje langer zitten brengt je naar Marmaris.

Zoals zo vaak moet het Nederlands elftal voetballen wanneer we op vakantie zijn en ook nu weer. In dit geval een kwalificatiewedstrijd tegen Ierland. Veel Turkse cafés hebben een groot scherm en de bazen zijn dol op voetbal, dus je hoeft in Turkije echt geen wedstrijd te missen.

TurkSerZwembadOm toch iets van de omgeving te zien besluiten we een dorpentocht te gaan maken. Wij boeken dergelijke excursies altijd in het dorp zelf. De kosten zijn veelal lager dan wanneer je deze boekt bij de hostess van de reisorganisatie en de kwaliteit is meestal vergelijkbaar. De dorpentocht die wij gaan houden wordt georganiseerd door een Engelse geïmmigreerde  mevrouw, die optreedt als buschauffeur en reisleidster. Het krappe busje brengt ons naar een waterval, uiteraard een moskee, een tapijtenknoperij (altijd raak), wat uitzichtplekjes vanuit de bergen, een mooi strandje en wat winkeltjes. Je moet maar denken: je bent er eens mee weg.

Ook hier gaat een week snel en voor we het weten zijn we alweer onderweg naar de luchthaven van Dalaman, hetgeen een dikke twee uur transfertijd kost. Turunç is ons bijgebleven als een alleraardigst nog redelijk onontdekt toeristenplaatsje en vooral geschikt voor de toerist die niet van stevig stappen houdt maar van zijn rust; zeker in het naseizoen.

TurkWatervalTurkTurunc
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden