Xanadu Island Turkije (2012)

xanaduvpOp 8 september 2012 is het in Nederland prachtig weer. Marjanne en ik gaan vandaag naar Turkije, naar hotel Xanadu in Turgutreis en vanaf volgende week zaterdag gaan we weer Blue cruisen. We vliegen vanaf Eindhoven via Rotterdam naar de luchthaven Bodrum. Mijn schoonouders brengen ons weg. We vertrekken met een Transavia Boeing 737-800 rond kwart voor drie en om acht uur Turkse tijd arriveren we op Bodrum airport. Eer we echter met het busje naar ons hotel gaan moeten we tot ruim half tien wachten. De reisbegeleidster zou ons nog de enveloppen uitreiken met reisinfo. Dat betekende drie kwartier wachten in het busje en nadat ze zich had voorgesteld en de brieven had uitgedeeld was ze al weer weg. Eigenlijk zonde van de tijd, want de enveloppen lagen al in het busje. De reisleidster heeft zelf niets toe te voegen. Tegen elven arriveren we in het hotel. De wegen er naar toe worden hoe langer hoe smaller. We komen aan in het luxe hotel, maar het heeft een spookachtige sfeer. Prachtig, mooi, groot en schoon, maar nauwelijks bezoekers.

We krijgen een Romance suite. We worden zonder te vragen geupgraded. Waarschijnlijk omdat er zo weinig bezoekers zijn. De kamer is zeer groot en netjes met een enorme badkamer en een groot rond bed. Er zijn twee wasbakken, een enorme douche met regensproeier, een fors bubbelbad en de badkamer is zeker 15 vierkante meter groot. Ook fijn is dat er een losse toilet is.

Er ligt een verjaardagsbrief klaar en de ober serveert ons een verjaardagstaartje met een flesje spuitwijn. We snappen het al niet en het blijkt dat dit taartje helemaal niet voor ons is bestemd. We besluiten ondanks de vermoeiende reis toch nog wat rond te kijken. Er moeten toch ergens mensen zijn? Er speelt een Russische coverband bij het zwembad tot twaalf uur. Een handjevol mensen zit te kijken. Daarna zijn we naar de disco gegaan, waar we naast 5 andere bezoekers alleen 3 personeelsleden zagen. Na het nuttigen van een cocktail gaan we terug naar onze grote suite, waar we op het balkon aan de slag gaan om de minibar aan te vallen. Rond 2 uur gaan we slapen. Het grote ronde bed slaapt geweldig. Pas tegen de middag worden we wakker en zien dan pas hoe het uitzicht is en de rest van het hotel. We lopen wat rond en gaan lunchen. Gelukkig blijken er toch wel meer bezoekers te zijn, maar erg druk is het niet. De lunch is voortreffelijk en daarna gaan we op verkenning uit. Er zijn diverse steigertjes en strandjes, naast twee zwembaden en allerlei indoorvoorzieningen. Alles ziet er tot in de puntjes verzorgd uit. Het wordt een luie middag. We doen eigenlijk niets. Een beetje uitzoeken hoe we de WiFi aan de praat krijgen en wat cocktails drinken in een van de bars. De touroperator komt niet naar dit hotel: te ver weg en te weinig kans op succes om excursies te verkopen. We worden om 18:15 uur gebeld door de hostess van TUI. Ze vraagt hoe het gaat en we vertellen haar dat het ons erg goed bevalt. Ze kan niets aan ons slijten. We zijn namelijk niets van plan.

's Avonds gaan we eten in het grote restaurant. De buffetten zijn prima en het smaakt erg lekker. Daarna gaan we naar de Xanadu Bar en blijven daar zitten, terwijl er professioneel discomuziek wordt gedraaid met een flitsende lichtshow. Het feest heet "a'n'ice party" en refereert naar het ijsbuffet aan de zijkant. De disco stopt om 12 uur. Daarna gaan we naar de 24 uur- open bar met de naam Rosebud. Het is er erg rustig. Naast ons is er nog slechts één gast. We gaan naar onze kamer terug, zitten nog wat op ons winderig balkon en gaan daarna slapen.

Dag 3, maandag

2012 Turkije Bodrum 006Uiteraard is het prachtig weer als we opstaan. Dat is bijna gegarandeerd in september in Turkije. We gaan rond half elf ontbijten. Hier kun je naast alle normale ontbijtgerechten ook omeletten laten maken. Na het ontbijt gaan we naar de receptie. Ik krijg wel een interenetverbinding op mijn iPad, maar niet op mijn iPhone. De gedienstige medewerkers aan de balie doen hun best, maar krijgen mijn iPhone niet aan de praat. Vreemd genoeg werkt de iPhone van Marjanne wel. Er wordt zelfs de IT- manager bij gehaald, maar ook hij krijgt het niet voor elkaar. Ik geef aan dat hij het niet verder hoeft te proberen. Ik heb namelijk toch ook de iPAD nog. Internet is niet gratis maar een euro per dag. Daarmee kun je meerdere apparaten aansluiten. Meestal worden de sleutels van WiFi gedistribueerd, maar in dit hotel is die sleutel openbaar. Ga je echter surfen op het internet, dan moet je inloggen. Daarmee kan het internetverkeer worden opgestart. De Turkse overheid logt alle internetverkeer en daarmee is het land nog niet het toonbeeld van vrije meningsuiting. Na deze actie vertrekken we naar het relatief kleine aangelegde kiezelstrand. Er zijn voldoende ligbedden op het strand van 125 meter lang. Er zijn wel plannen om het strand uit te breiden, maar Turkse regelgeving staat dit nu nog in de weg, horen we later.De zee zelf is niet populair. Er is een stuk afgezet, maar er gaan maar nauwelijks mensen zwemmen. Op het strand staan kleedhokjes en een grote koelkast met blikjes frisdrank, water en bier. Tegen half drie gaan we lunchen. Zoals in het gehele mediterrane gebied eet men hier zowel 's middags als 's avonds warm. Na de lunch gaan we in de Rosebud bar lezen en internetten.

2012 Turkije Bodrum 009's Avonds gaan we eten in het grote restaurant. Er is ook een barbecue, waar je het vlees kan halen. Het is nu veel drukker dan de dagen ervoor. We kunnen zelfs geen plekje meer buiten vinden en moeten binnen zitten.

Na het prima eten gaan we naar de Xanadu bar langs het zwembad, waar vanaf 10.00 uur een band speelt. Een mengsel van jazz, pop en folk en een zangeres met het slechtste taalgevoel wat denkbaar is. De liedjes worden een beetje fonetisch gezongen. Bovendien houden ze tijdens het optreden van 2 uur ook bijna een half uur pauze. Daarmee houd je het publiek niet vast. Er zitten uiteindelijk maar een handjevol mensen.

Na de band gaan we naar onze kamer om nog even op het balkon te zitten en te gaan slapen.

Dag 4, dinsdag

Wat laat gaan we ontbijten deze ochtend. Rond kwart voor elf melden we in het restaurant. Na het ontbijt even een krant - nou ja, de Telegraaf - kopen. Jammer is om te zien dat van de 7 winkelunits in dit resort er slechts 2 nog in gebruik zijn. Een souvenierwinkeltje en een winkeltje met sierraden. De sport-, goud- en kledingboetiekjes die je zou verwachten zijn er niet. De winkelunits wel, maar zijn, behoudens het meubilair, helemaal leeg. Blijkbaar heeft het niet veel zin om dure winkels in een zwaar onderbezet all- inclusive resort te zetten. Je ziet het ook bij de SPA, waar ik nog niemand naar binnen heb zien gaan en de kapper, die bedelt om klanten. De aangeboden diensten zijn relatief duur en dat schrikt de all- inclusive klant af, die vooraf zijn vakantiebudget volledig heeft gecalculeerd. Het hotel lijkt net te laat gebouwd te zijn. Een hotel voor gouden tijden, die helaas achter ons liggen. Als je deze ongekende luxe wil meemaken die dit hotel uitstraalt, zou ik maar snel zijn. Het hotel, dat in 2010 haar deuren openden, verkeert nog in topconditie, maar als er nog een of twee van deze crisisseizoenen volgen, vrees ik: of zwaar inboeten op de kwaliteit of zelfs sluiting. Het is jammer om dit te zien. Of er moet een topmarketeer opstaan die deze accommodatie op een effectieve manier aan de man weet te brengen.

We ontbijten en hierna gaan we naar het wat kleinere zwembad aan de westkant van het eiland. We vinden er een rustig plekje in de schaduw. Rond twee uur gaan we lunchen en keren we weer terug bij het zwembad, maar dan aan de overkant, bij het peuterbad. Verder is er vandaag weinig te melden. Geen band aan het zwembad deze avond en we blijven daarom hangen in de Rosebud bar.

Dag 5, woensdag

2012 Turkije Bodrum 015Ook vandaag weer een prachtige dag. ' s Nachts heeft Marjanne een ongelukje gehad door in het donker uit te glijden over een drempeltje in onze kamer en daarbij haar knie en elleboog geschaafd en voorzien van blauwe plekken. Gelukkig is het niet erger dan dit. Ook vandaag gaan we weer naar het zwembad bij de Archipelogos bar, ofwel het ' kleine' zwembad. De dag verloopt rustig, terwijl in Nederland de verkiezingen afspelen voor de 2 e kamer.

Ik heb nog een filmpje geschoten door door het resort te wandelen. Je zult zien hoe verrassend weinig mensen er zijn.

' s Avonds dineren we weer in het grote restaurant. Het hotel kent wel een specialiteitenrestaurant "the little mermaid", waarvoor je bij moet betalen, maar ik heb daar nog niemand zien zitten. Dit is ook niet nodig, want het aanbod van voedsel en de kwaliteit in het grote restaurant is meer dan voldoende. Vandaag, maar ook gisteren, had men een soort barbecue opstelling voor het beiden van vlees en vis. het eten wordt dan a-la-minute bereid, waardoor het veel lekkerder is dan wanneer het in een eau-bain- marie pan wordt warmgehouden. We eten vers gemaakte gefrituurde calamaris, waarbij je de vingers op eet. Precies in de prik klaargemaakt.

' s Avonds speelt er wel een band bij de Xanadu- bar, maar we blijven bij de Rosebud bar zitten omdat we een spectaculair uitzicht hebben op een bosbrand In de bergen een eind verderop. Ondertussen kan ik de verkiezingsuitslag via internet een beetje volgen. De bosbrand verplaatst zich voortdurend, waardoor het toch wel angstaanjagend lijkt voor de mensen die er in de buurt wonen. Gesuggereerd wordt dat de bosbrand is aangestoken om de berg bouwrijp te maken voor een aan te leggen weg. Dat lijkt me ver gezocht - de wens is wellicht de vader van de gedachte- want deze suggestie werd gedaan door de manager van het hotel. Hij heeft er alle belang bij dat de transferroute naar de luchthaven Bodrum liefst een rechte streep is.

Als laatsten vertrekken we tegen enen de bar en kijk ik nog een uurtje naar de verkiezingsuitslagen op de TV via BVN. Helaas is de uitslag nog niet bekend als ik om half drie ga slapen.

Dag 6, donderdag

2012 Turkije Bodrum 025Ik sta vroeg op, omdat ik benieuwd ben naar de verkiezingsuitslag. Aangezien internet alleen beschikbaar is in de openbare ruimtes ga ik naar de Rosebudbar, waar ik onder het genot van een heerlijk Italiaans kopje koffie de uitslag opzoek. Het blijkt dat de VVD met 41 zetels de verkiezingen heeft gewonnen en de PvdA drie zetels minder heeft, maar wel een spectaculaire opsprong heeft gemaakt ten opzichte van de peilingen van nog geen drie weken. Ook constateer ik dat de grote bosbrand over is. De toch al kale berg toont wat zwarter, maar verder is er niet veel meer van te zien; waarschijnlijk uit ziczelf gedoofd.

Rond half elf gaan we ontbijten en we besluiten vandaag bij het grote zwembad een plekje te zoeken. We vinden er een rustig plekje. Je komt niets tekort omdat obers je regelmatig vragen of je iets wil drinken. De drankjes worden hier uit veiligheidsoverweging geserveerd in stevige plastic glazen.

We gaan tussentijds lunchen, maar houden onze plek bezet. Pas na zes uur vertrekken we er en gaan even nar de Rosebudbar, voordat we gaan dineren. Er is geen entertainment in de Xanadubar. Rond middernacht gaan we naar onze kamer terug.

Dag 7, vrijdag

Het is onze laatste volle dag hier in Xanadu. Vandaag krijgen we te horen hoe laat we morgen worden opgepikt om naar Bodrum te gaan. Ook zullen we vandaag al onze elektrische apparaten opladen (tandenborstel, radio, iPods, iPhones, iPad, foto- en filmapparaten) omdat we weten dat op de boot elektriciteit schaars is. Maar eerst ook een beetje genieten van de koffie die je op de kamer met een waterkoker zelf kunt maken.

Op het hotel is eigenlijk niets aan te merken. Enkel op het gebied van communicatie zijn er nog verbeteringen mogelijk. Het Xanadu- krantje is vrij onduidelijk en geeft niet in chronologische volgorde de activiteiten weer. Op de televisie is wel een servicekanaal, maar inhoudelijk wordt er te weinig vermeld. Bijvoorbeeld over de kosten van extra diensten als SPA of activiteit moet je toch naar de guestrelationdesk om het fijne te weten. Ook een duidelijke plattegrond met looproutes etc.van het eiland is er niet. Je krijgt een hoesje om de toegangspasjes (2) van je kamer waarop een kleine afbeelding staat van het eiland met waar wat te doen is. Dat kan beter. Overigens is het personeel je wel altijd zeer ten dienste als je ze iets vraagt. We hebben even met het idee rondgelopen om de laatste dag gebruik te maken van de Spa, maar we hebben achteraf niet zo'n zin. We blijven hangen rond het zwembad; het wordt weer een heerlijke relaxdag. Ik ben nog wel even de ultramoderne fitnessroom binnengelopen, maar ik ben niemand tegen gekomen. Ook bij het royale binnenzwembad was er niemand. Ook is het resort minder geschilt voor kinderen in de basisschoolleeftijd en jonge tieners. Er is geen aquapark, maar er zijn ook geen gerichte activiteiten voor deze groep. De toegankelijkheid is goed. Er zijn nauwelijks hoogteverschillen en waar ze zijn met rolstoel te begaan. Ook zijn er veel liften beschikbaar. Het animatieteam is bescheiden en dringt je niets op. Wellicht liggen hier ook wel verbeterpunten. Maar kom je er voor je rust, dan kun je geen mooier hotel voorstellen.

' s Avonds hebben we heerlijk gegeten in het restaurant en daarna even de band bezocht bij de Xanadu bar. Een goede band met een slecht repertoire. Na een half uur vertrekken we naar de Rosebudbar, waar we nog een paar afzakkertjes nemen, voordat we voor de laatste maal ons monumentale bed gaan beslapen.

Resume Xanadu Island

2012 Turkije Bodrum 036Xanadu Island is het rustigste en meest luxueuze hotel waar we in Turkije ooit zijn geweest. Het heeft geen bijzondere a-la-carte restaurants en de animatie is ook een stuk minder levendig dan bijvoorbeeld bij de Rixos- hotels, maar qua service, kwaliteit van het voedsel en de accommodatie kan het de concurrentie zonder meer aan. Het is vooral geschikt voor paren zonder kinderen of heel kleine kinderen <6 jaar. Ook voor ouderen is het erg geschikt. Bijna alles is nagenoeg gelijkvloers of heel goed met de vele Iiften te bereiken. Doordat het aantal kamers beperkt is en de faciliteiten zeer ruim bemeten, is het voor de rustzoeker de hemel op aarde.

Nee, er zijn geen thema- avonden met grote ijssculpturen en verkleedpartijen, maar er is een theater met drie keer in de week een show, een paar keer een band per week, een prachtige spa en super vriendelijk personeel.

Voor een aantal zaken moet je bijbetalen, zoals internet (een euro per dag), de Spa met al zijn behandelingen, een diner bij het visrestaurant " The little mermaid " en nog wat zaken. Internet zou ik in de prijs meenemen als ik het hotel was. Iedereen loopt met een iPhone, tablet of smartphone rond. In het visrestaurant hebben we de gehele week niemand gezien. Dat is wellicht nog wel het meest vreemde aan dit prachtige hotel. Af en toe heb je de indruk dat je de enige gast bent.

Nog een filmpje, maar nu wat meer van de activiteiten.
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden