Griekenland, Corfu, (Doukades, juni 1998)
CORFU, DOUKADES (juni 1998)
In 1998 zijn we tijdens het wereldkampioenschappen voetballen in juni twee weken naar Corfu geweest. Nadat we in eerdere Griekse vakanties al een luxe hotel, een familiehotel en een studio-appartement hadden geprobeerd hadden we deze keer een villa gehuurd in het bergdorpje Doukades 5 kilometer landinwaarts bij Paleokastritsa in het noorden van het eiland. Nadat we met het vliegtuig op vliegveld van Corfu-stad waren geland stond daar een Fiatje cinquecento klaar om ons te vervoeren naar deze villa. Aangezien er geen vier volwassenen en vier koffers tegelijk in het autootje pasten, waren we genoodzaakt twee keer te rijden. Het was ongeveer een half uur rijden vanaf het vliegveld. Deze villa "Dimoulitsa" lag in een park samen met vier gelijksoortige villa's op een park van 2 ha groot. Het gevolg was dat je je buren nauwelijks kon zien liggen. De eigenaresse verbleef in één van de villa's. De villa's zijn erg groot met een verdieping en een oppervlakte van pakweg 160 m2. Van binnen heeft het huis een vide waardoor het er koel blijft, ook omdat de zon geweerd wordt. De kamers zijn ruim, goed ingericht (met open haard!), twee badkamers en toiletten en voor 6 personen slaapruimte. Als het moet kun je er ook wel met 10 man in slapen. De villa's hebben een veranda over de breedte van het hele huis. De villa's liggen in een olijvenbos en naast de olijfbomen zijn er flink wat bloemen en struiken in de buurt van de villa's aangeplant, waardoor de villa's prachtig liggen. Het is bovendien niet eens duur. Naast de villa's was er nog een mooi aangelegd zwembad met flagstones en palmen. Omdat er maar zo weinig mensen aanwezig waren had je het zwembad bijna geheel voor jezelf, omdat de meesten naar het strand trokken (5-8 km verderop). De villa's werden exclusief aan Arke verhuurd, zodat er uitsluitend Nederlanders waren. Het dorpje Doukades (1 km richting Paleokastritsa) had twee restaurantjes, een paar winkeltjes en een bruisend dorpsleven rond de kerk en doorgaande weg. Beide restaurants werden gerund door vrouwen, waarbij de gastvrouw van één van deze restaurants de gehele periode dat we er zijn geweest niet uit dezelfde jurk is gekomen. Daar hebben we dus niet gegeten.
Paleokastritsa is bekend van de zes zee-inhammen en een klooster, maar het is er ook erg toeristisch, met veel winkeltjes en restaurants.
Door het voetballen trokken de Nederlanders bij een wedstrijd van het nationale elftal naar het "nette" restaurant om gezamenlijk naar de wedstrijd op TV te kijken. Dit was erg leuk. Wanneer je 's avonds na het eten bleef hangen ontspon zich een levendig Grieks schouwspel op het dorpsplein. Een ware soap speelde voor je ogen af, waarbij je -zonder ze te verstaan- precies begreep hoe de verhoudingen in elkaar staken. Met het autootje hebben we het eiland doorkruist en zijn we naar het noorden gereden (Sidari). De Pantokrator hebben we niet beklommen. Ook zijn we naar het zuiden gereden. Corfustad hebben we bezocht. Een mooie stad met gebouwen voorzien van hoge gevels en erg veel Franse, Engelse (cricket) en Italiaanse invloeden. Voor kinderen is er een enorm aqualand in de buurt van Pélekas. Vooral de cypressen laten Corfu lijken op een Italiaans eiland. De vegetatie is afwisselend en de infrastructuur is beter dan in Lesbos of Karpathos. We hebben ook het Sissi-paleis Achilleon in de buurt van Kinopiastes bezocht. Eigenlijk meer een uit de kluiten gewassen villa met een tuin, waarvan je een prachtig uitzicht hebt op Corfustad en de aankomende en vertrekkende vliegtuigen.
We hebben ook een dagtocht gemaakt. Een bootreis vanuit Corfustad naar het vaste land -Patras-, het eiland Paxos en Antipaxos (niet aan land geweest). Vooral Paxos was leuk om even naar toe te gaan. In de natuurlijke binnenhaven van Gaios werd aangelegd en we zijn even aan land geweest. Zo'n heel klein eiland heeft ook wel wat.
Corfu is een leuk eiland waar het toerisme al erg lang is ingeburgerd. Het eiland heeft veel te bieden: mooie stranden, interessante natuur, cultuur en leuke plaatsen.