Griekenland, Pilion (Afyssos, 2004)

PILION (AFYSSOS) (16-23 augustus 2004)

GRAfyssosVanuit een regenachtig Nederland vertrekken we exact op tijd om 6.35 uur met de Transavia 737 Boeing vanaf Schiphol. De heenreis met de schipholtaxi is goed verlopen. Ons reisgezelschap bestaat uit Marjanne, mijn vrouw, en de ouders van Marjanne: Jan en Diny. Doordat we voor dag en dauw moesten opstaan hebben we zowat een hele nacht verloren, zodat onze eerste dag een vrij luie dag wordt. De transferbus blijkt een grote dubbeldekker te zijn en het is nog een heel eind vanaf de luchthaven naar Afyssos, het plaatsje waar we verblijven. De dubbeldekker moet zich wringen in allerlei nauwe straatjes en dat is nog niet zo simpel. De reisleiding brengt met eigen auto de koffers naar de verblijfplaatsen. De service van Ross Holidays gaat erg ver. De nacht voor onze aankomst heeft het gehoosd en de dorpjes waar we doorheen komen staan nog half blank. Na de lange transfertocht langs de mooie pagasitische golf komen we aan in ons appartement Charoula. We betrekken het bovenappartement met een mooi terras, overdekt met een druivenstruik. Het appartement is keurig en netjes en volledig ingericht, met vierpits elektrisch kooktoestel, oven, grote koelkast en een luxe badkamer annex toilet. Ook is er een tv en een living met twee banken, die je ook nog als bed kunt gebruiken.

Na onszelf te hebben geïnstalleerd vertrekken we naar het centrum, ongeveer 2 minuten lopen vanaf ons appartement. Het centrum bestaat uit een kade en een pleintje, met gezellige terrasjes en leuke winkeltjes. Het is veel minder druk en hectisch dan de grote toeristenbestemmingen. De plaatselijke bevolking hoeft het dan ook niet alleen te hebben van de toeristen, maar voorziet in haar inkomen met fruitteelt en visserij. De omgeving is dan ook erg groen. Na de verlate lunch gaan we even het tekort aan nachtrust inhalen. 's Avonds eten we in een van de u restaurantjes aan de kade. De sfeer is erg relaxt. Je wordt niet, zoals op de grote eilandplaatsen, naar binnengetrokken als je langs een terras loopt, hetgeen wel prettig is. Na een goedkope eenvoudige maaltijd genieten we nog even van ons lekkere terras, waarna we gaan slapen.

GRAfyssosStrPilion is een mooie streek. Het is erg groen en heuvelachtig, met als hoogtepunt de berg Pilio met 1681 meter.

Het schiereiland Pilion is 72 km lang en ongeveer 25 kilometer breed. Pilion maakt deel uit van het district Magnisia en is na veel overheersingen sinds 1881 een onderdeel van het onafhankelijke Griekenland. De belangrijkste stad in dit gebied is de vijfde stad van Griekenland: Volos. Sinds de grote aardbeving van 1955 is deze stad volgens een symmetrisch stratenplan herbouwd en uitgegroeid tot een welvarende stad van 150000 inwoners.

Op dinsdagmorgen is het weer niet zo best; het regent af en toe, hetgeen je in Griekenland in augustus niet verwacht. De temperatuur is lekker, zo rond de 25 graden. We krijgen om 9.30 uur het welkomstbezoek van de reisleiding van Ross Holidays, Renate. De dames blijven thuis en Jan en ik horen de euforische verhalen aan over de streek. Jan en ik besluiten samen met de dames om twee excursies te doen; op donderdag een Pilion-toer, over het eiland en op zondag een boottocht in de Parasitische golf. Na het welkomstgesprek gaan Jan en ik boodschappen doen en verkennen het zuidelijk deel van het dorp, waar ook een (fijn) kiezelstrand is. Onderweg drinken we nog een pilsje en na de middag zijn we weer terug. In de tussentijd hebben we een aardige plek uitgezocht om 's avonds te gaan eten: een restaurant dat wat hoger is gelegen en waar vandaan je een mooi uitzicht hebt over de baai. 's middags houden we ons bezig met genieten van ons terras en doen verder niks. Toevallig zijn deze dag Jan en Diny 44 jaar getrouwd dus dit vieren we 's avonds een beetje in het restaurant. De reisleiding is hier door het boeken van de excursie ook van op de hoogte en zorgt dat er bij aankomst terug thuis een fles plaatselijke "Nymphe"-wijn voor de deur staat met een lief kaartje. Erg attent! We blijven nog wat even napraten op ons terras en gaan vervolgens slapen.

GRMakrynitsaDe volgende dag op woensdag, is het prachtig wolkeloos weer en zal het zo'n 30 graden gaan worden. We besluiten naar het strand te gaan. Het is een kleine 10 minuten lopen en aangekomen huren we voor 10 euro twee parasollen en vier ligbedden. Het betreft een kiezelstrand en een hele heldere zee, die bovendien erg aangenaam van temperatuur is. Ook zwemmen er leuke visjes, die vooral actief worden als je met je voeten gaat trappelen. Hiermee komen er voedingstoffen uit de grond waarop ze op afkomen. Na een paar uur strand gaan we wat drinken. 's Avonds gaan we uiteraard weer Grieks eten, want de keuze bestaat uit pakweg 8 restaurants. Dat is ook wel het leuke van Afyssos. Alles ligt binnen een paar minuten lopen van ons appartement:het strand de winkels, de restaurants en de cafés. Ons appartement is ingericht voor permanente bewoning, want er ligt ook centrale verwarming, maar airco heeft het appartement niet. Vooral 's nachts is het nogal warm, maar na een paar dagen wen je daar wel aan.

Op donderdag hebben we een excursie: de Pilion tour, een busrit die ons langs de hoogtepunten voert van het noorden en midden van Pilion. Het is prachtig weer en zoals het er naar uitziet zal dit ook de rest van de vakantie zo blijven. Om 8.45 uur worden we opgepikt bij de bushalte en gaan we met een klein gezelschap in een modern airconditioned busje op pad, met chauffeur en gids. De Engelssprekende gids is een Griek , die tijdens deze tocht ons ervan zal willen overtuigen dat Pilion het paradijs op aarde is.

De natuur is inderdaad prachtig. Afyssos ligt aan de 'zon'-kant van Pilion, aan de Pagasitische baai, waar vooral olijfbomen groeien. We rijden richting Volos en gaan via het puntje van de stad naar de plaats Makrynitsa, het balkon van Pilion. Het ligt zowat een kilometer boven Volos en biedt een spectaculair uitzicht over de symmetrische stad en streek. Het is bovendien een erg mooi plaatsje met een prachtig lommerijk plein met een hoog Eftelinggehalte. We lopen wat door de verzorgde straatjes en drinken koffie op het bewuste door platanen overwoekerde plein. Typisch is aan een Piliondorp dat op het centrale plein de waterput centraal staat, waaruit het zachte, koele en heldere bergwater uit het Piliongebergte stroomt. Verder is er een kerk en een cafe te vinden op het plein. Makrynitsa is een van de mooiste dorpspleinen waar ik ooit ben geweest. Van dit plaatsje, waar we gekomen zijn door een onbeschrijflijke hoeveelheid haarspeldbochten, komen we aan in Portaria, een van de weinige plaatsen op de Pilion waar je een geldautomaat vindt. We maken even een fotostop bij een gemetselde boog met waterval en gaan verder omhoog via talloze haarspeldbochten via Chania en Zagora, waar mooie rode appeltjes vandaan komen, naar Kissos. Hier bezoeken we een kerkje met een soort veranda erom heen, waarin de Ark van Noach wordt uitgebeeld achter het priesteraltaar. Het is erg gedecoreerd. Het is hier zeer bergachtig en in de winter komt er bij de eerste de beste noordenwind tot wel zes meter sneeuw naar beneden, waarmee de Pilion ook een skigebied is. Een skigebied waarin je in april binnen een half uur van de lange latten kunt verhuizen naar je handdoekje op het strand. Daarna gaan we naar Agios Ioannis.

GRPlataam1000Zoals alle plaatsjes in de Pilion is ook Agios Ioannis niet erg groot, maar met zijn zeer fijne kiezelstrand wel behoorlijk toeristisch. We eten en drinken hier wat en zo rond half vier vertrekken we langs de oostkant naar het zuiden. In mijn leven heb ik nog niet zoveel haarspeldbochten binnen zo'n kort traject meegemaakt. De weg ligt enkele hinderden meters boven de kustlijn. Aan deze schaduwzijde van de Pilion is de vegetatie geheel anders. Niet de olijfbomen, maar noten- en eikenbomen zijn de belangrijkste flora hier. Ook merk je dat de grond vruchtbaar is en dat water geen probleem is. Vandaar ook de zeer groene aanblik van de streek. We zijn zelf geen wandelaar of fietser, maar het blijkt dat dit gebied zich voor deze bezigheden uitstekend leent. In Tsagaraa treffen we op het marktplein de oudste plataan van Griekenland aan, die wel duizend jaar oud moet zijn. De enorme boom wordt ondersteund door een opgemetselde muur zodat de enorme takken de boom niet doen scheuren.

Ter hoogte van Kalamaki gaan we de oversteek maken van oost naar west en kronkelen we naar Vyzitsa waar we een echt Pilionhuis bekijken. Een Pilionhuis kent drie verdiepingen. De onderste verdieping is voor de landbouwvoorraden of vee. De eerste verdieping is het woonhuis met ramen met horizontale en verticale luiken tegen de wind en de zon en op de bovenste verdieping bevinden zich de gastenverblijven.

Na Vyzitsa gaan we nog even naar Milies, waar we een kerk zouden bezoeken waarvan de akoestiek zeer opmerkelijk is. Helaas is de koster nergens te vinden, waardoor we dit niet zullen zien, respectievelijk horen. De kerk is gebouwd tijdens de Turkse overheersing en ziet er niet erg uit als een kerk. Dit was gedaan om de Turkse bezetters te misleiden.

Na dit dorpsbezoek kringelt de immer kletsende chauffeur ons weer naar Afyssos, waar we rond zessen arriveren.

GRBootAfysos's Avonds gaan we weer naar de kleine boulevard, waar het hoe langer hoe moeilijker wordt om gevarieerd te eten. Grieks is tenslotte Grieks.

Het is inmiddels weer vrijdag en het begint al aardig op te schieten. Het is -zoals verwacht- vandaag weer erg warm. We besluiten naar het strand te gaan, zo rond twee uur, We blijven aan het zeker niet erg drukke strand tot zo ongeveer vijf uur en zakken af naar het terras op de hoek van het plein. Dit is inmiddels ons stamcafé geworden. Tegen half zeven zijn we weer terug op het appartement. Later op de avond gaan we eten, zo rond negen uur en zijn daarmee een van de eersten. De Grieken eten laat, vaak pas na tienen. Het eten is niet duur. Een gemiddeld hoofdgerecht kost ongeveer 6 euro en met zijn vieren ben je inclusief drank ongeveer 40 euro kwijt voor een maaltijd, inclusief drank.

Zaterdag is het erg heet en we blijven rondom ons appartement en vermaken ons met spelletjes.

Zondag hebben we een excursie en gaan we om 9.30 uur met de boot op weg naar het zuiden van Pilion. De bergen aan de zuidkant zijn minder hoog dan de bergen in de buurt van de mount Pilion. Het is erg warm vandaag. 54 graden in de zon en 37 graden in de schaduw meet één van de passagiers aan boord. Goed 
dus om met een boot te gaan varen, waarvan je ook kunt zwemmen in de heerlijke baai en waarvan je van de wind tijdens het varen nog enige afkoeling krijgt. Op de boot zijn zo'n 30 mensen, voornamelijk Nederlanders. De kustlijn doet erg denken aan die van Turkije, die we met Blue Cruises al een aantal keren hebben afgestruind. We eten aan boord (souvlaki voor 4 euro) en gaan een aantal keren van boord om dingen te kunnen bekijken, te zwemmen of te luieren.

GRAfyssos.2's Avonds eten we uiteraard weer aan de kade en zit de vakantie er op We vertrekken de volgende dag om 7.30 uur vanaf het appartementencomplex na de eigenaresse bedankt te hebben. De terugreis verloopt voorspoedig en om 6 uur 's avonds zijn we weer thuis.

Pilion is een mooi schiereiland en wie niet in de grote drukte een erg Griekse vakantie wil houden is het echt een aanrader. Ook de touroperator: Ross Holidays uit Wychen is ons erg goed bevallen.
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden