Amsterdam (2013)

AmsterdamvpWe zijn een paar dagen in Amsterdam (24 tot 27 oktober 2013). We bezoeken 2 concerten van The Editors en Fleetwood Mac en tussendoor bezoeken we de stad. We zijn vanuit Dongen met bus en trein naar de hoofdstad getogen. Parkeren in de binnenstad is duur en aan de auto heb je niets in zo'n stad.zeker niet als je hotel - Die Port van Cleve- in de schaduw staat van het Paleis op de Dam. We treffen het met het weer; het is nog tegen de twintig graden overdag en afgezien van één buitje en buien op onze vertrekdag geheel droog. Op de Dam stond een kleine kermis opgesteld.

Onze verblijfplaatsl is een wat ouderwets aandoenend hotel, maar betaalbaar, netjes en rustig. We hebben een klein- schuin kamertje op de hoek van de vijfde verdieping. Hoewel klein is het toch compleet. Ontbijten doen we de eerste 2 dagen niet in het hotel: prijzen vanaf €16,-- tot €25,00 pp zijn stevig, hoe lekker het ook zou mogen zijn.

Amsterdam2Zeker ook omdat in de buurt tal van ontbijtmogelijkheden zijn, die aanmerkelijk goedkoper zijn. Na het conertbezoek hebben we in een cafeetje tegenover ons hotel " Corner's House"  nog wat gedronken. Nederlands wordt hier door niemand gesproken, zelfs het personeel niet. Tegen enen maakte men aanstalten om de zaak te sluiten. Daarna nog wat verder in de buurt van de Dam op zoek gegaan naar een andere gelegenheid, maar alle cafebazen waren bezig af te sluiten. Verbazingwekkend dat in zo' n stad men zo vroeg sluit. Wel liepen er nogal wat vage figuren rond en sliepen er mensen in portieken. Kortom: tijd om naar bed te gaan. We hebben goed geslapen op een te wat zacht matras voor onze doen en na het opstaan hebben we een ontbijtje genomen bij een nabije Turkse bakker. Voor een tientje samen inclusief koffie hebben we een overheerlijk vers gemaakt broodje op. De eerste dag - het is vrijdag - willen we naar het pas heropende Rijksmuseum. We hebben niets vooraf geregeld. Toen we na een half uurtje lopen hier aankwamen werd al snel duidelijk dat als we dit museum zouden willen bezoeken we de helft van de tijd kwijt zouden zijn met in een rij staan. Dat doen we dus wel een andere keer. Bij het van Gogh-museum was de rij iets kleiner, maar nog altijd te indrukwekkend om aan te sluiten. Dus naar het Stedelijk museum. Op dit moment is er een tentoonsltelling van Malevich, een kunstenaar die van figuratieve kunst via wat omwegen tot het meest abstracte kunstwerk is gegroeid: een zwart vlak, God voorstellend. We bezoeken het museum. We zien dat design, en grafische vormgeving de overhand hebben in dit museum.  Om er binnen te komen is ook nog niet zo simpel. Met onze museum jaarkaart werden we langs een apparaat gedirigeerd waar je de kaart in kon steken en met je betaalpasje 5 euro moest bijbetalen. Door wellicht onhandigheid gecombineerd met slecht werkende software, sloeg het machine bij mijn actie op hol en kreeg ik Windows foutmeldingen. Een van de personeelsleden die dit proces ondersteunde, verwees mij naar de gewone entree, want na zo' n foutmelding was het niet meer mogelijk met mijn kaart het apparaat te bedienen. Eenmaal binnen hebben we ongeveer 1,5 uur rond gelopen, maar zijn niet naar de tentoonstelling van Malevich geweest. Ook hier waren de wachtrijen debet aan. De weersverwachting voorspelde dat het zou gaan regenen, maar gelukkig is het de gehele dag - afgezien van 1 bui  's avonds- droog gebleven. De temperatuur was ook prima, zo' n 15-16 graden. Goed weer dus om wat rond te lopen in de stad.

Na het museumbezoek zijn we de wijk Oud-Zuid ingelopen en hebben o.a. De PC Hooftstraat doorgelopen. Mooie, dure winkels met dienstbaar personeel, maar eigenlijk een onmogelijke straat met het drukke verkeer van patserige auto 's. Overigens extreem duur is het aanbod in de winkels niet, als je het vergelijkt met de dure winkelstraten in Berlijn, waar we in het voorjaar waren. Opvallend is dat het erg druk is met voetgangers en fietsers in de stad. Gedeeltelijk komt dit ook doordat men aan de tramrails aan het werken is en er maar weinig trams rijden. Amsterdam kent vele leuke en kleine winkeltjes met een uniek aanbod. Een walhalla voor de shopaholic. Ook is er op elke hoek wel een cafeetje of eettentje te vinden, vaak voorzien van een klein terrasje. Erg gezellig en levendig en we moeten toegeven dat Amsterdam qua sfeer eigenlijk gezelliger is dan het hippe Berlijn, waar het leeftempo toch een stuk lager ligt. Na op het Max Euweplein en Leidse Plein nog wat terrasjes te hebben gepikt zijn we op weg gegaan naar het eetadres: De vijff Vlieghen in de Spuistraat. het is een klassiek restaurant gehuisvest  in een aantal renaissancepandjes. In het verleden zijn we hier ook al eerder geweest en toen was het prima. In het restaurant hebben veel beroemdheden gegeten en van die beroemdheden zijn messing naamplaatjes op de stoelen bevestigd. Grappig. Het eten in dit doolhof is prima; niet goedkoop, maar erg verzorgd.

Pas na 3,5 uur hadden we ons 5 gangen menu incl. Wijnarrangement achter de kiezen.

Het had wel wat geregend maar het is nog zacht buiten, als we weer neerstrijken bij de "Corner's House", ditmaal buiten onder de terrasverwarming. Daarna zoeken we ons hotel weer op voor de nacht.

De volgende dag hebben we niet echt een programm. We lopen de stad in,ontbijten met een uitsmijter en kopen wat zaken waar je bij ons niet aan kan komen. We besluiten via de "negen straatjes" de Jordaan in te lopen. De negen straatjes zijn bekend vanwege de variatie aan winkelaanbod. Wij zijn hier nog nooit eerder geweest. Een gezellige buurt met veel kleine winkeltjes, kunstenaars, handwerklieden etc. Tegen de avond vertrekken we met de tram en metro richting Ziggo Dome om zeker op tijd te zijn bij het optreden van Fleetwood Mac. Het concert liep wat uit, zodat we tenen half één weer in de stad waren. Het weer is zeker niet slecht voor eind oktober en na terugkomst drinken we nog even wat op het verwarmd terras van "Corner's House".

De volgende dag regent het. We gebruiken het ontbijt in het hotel en met tram, trein en bus gaan we weer terug naar Brabant.
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden