Arnhem (19-22 januari 2017)

201701 Arnhem 03

Donderdag 19 januari 2017

De weersverwachtingen zijn erg goed. Het blijft de komende dagen droog en het zal voornamelijk zonnig zijn. Uiteraard is het winter en de temperatuur zal rond het vriespunt blijven. ’S Morgens nog gewerkt en tegen half drie vertrekken we met de auto naar Arnhem. Omdat we buiten de spits rijden arriveren we binnen een uur en een kwartier in het nostalgische hotel Molendal aan de rand van het park Sonsbeek.

Het gezellige hotel kent 16 kamers en wij hebben een ruime kamer op de eerste verdieping met een balkon. Het hotel is een voormalige stadsvilla in Jugendstilstijl en dateert van 1904. Het heeft daarom ook geen lift. De inrichting is een beetje kitsch met zijden bloemen en kroonluchters, maar alles is netjes, schoon en het werkt allemaal. Je kunt gebruik maken van een goedwerkende WiFi. In het hotel werken volgens ons alleen maar dames en zo voelt het ook een beetje. Het hotel ligt een paar honderd meter van het winkelhart van Arnhem. Het is een chique wijk met tal van mooie grote huizen. We krijgen het advies om de auto een eindje verder gratis te parkeren, want de parkeertarieven zijn niet mals. 24 x 7 betaal je bijna 3 euro per uur; af te kopen met een dagvergunning voor 15 euro.
Na installatie brengen we de auto weg en gaan gelijk lopend op pad. Er ligt nogal wat ijs op de stoepen, veel meer dan in Dongen, waardoor het uitkijken is. Opvallend is dat tussen de woningen ook regelmatig een winkel of cafeetje is gevestigd, waardoor de straten wel levendig zijn.
Arnhem is een heuvelachtige stad die wordt doorkruist door flinke wegen, een spoortrein en de Rijn. Tussen al deze logistieke infrastructuur liggen de wijken verstopt. Het is een echte stad met erg veel niet al te grote winkels, cafeetjes en eethuisjes. De panden zijn vaak oud, maar ook de lelijkheid van winkelpanden uit de jaren zestig en zeventig heeft ook deze stad niet onberoerd gelaten. Opvallend is dat er een smog hangt van weetlucht. Veel passanten hebben een forse dampende joint tussen de lippen. Even wennen voor ons dorpelingen.
Na wat te hebben rondgewandeld en links en rechts wat te hebben aangeschaft drinken we wat in een bruin cafe. We besluiten om te gaan eten bij Robin Hood, een eettent in de buurt van het Willemsplein. Het kindvriendelijke restaurant biedt smaakvol, eenvoudig en lekker eten en is zeker niet te duur. Na het eten gaan we terug naar ons hotel.

Vrijdag 20 januari

201701 Arnhem 01Zoals verwacht is het vandaag weer prima weer; koud maar zonnig. Na het ontbijt in de serre vertrekken we tegen twaalf uur weer te voet naar de stad. We winkelen wat en lunchen bij cafe Meyers in het centrum. We lopen wat verder de stad in en tegen vier uur gaan we weer terug naar het hotel. Daar zien we op tv de inhuldiging van president Trump op tv. We gaan vervolgens weer de stad in. We eten bij het restaurant “beide dames”. Aangezien we op weg zijn naar de whiskyproeverij van de Dutch Whisky Society hebben we niet veel tijd en eten we alleen een hoofdgerecht bij de dames. Dit was erg goed en ook nog eens betaalbaar.
We komen aan bij de ‘peat-‘whiskyproeverij van de Dutch Whisky Society, waar zo’n dertig leden, afkomstig uit half Nederland zijn aangeschoven om 10 whisky’s te proeven, voornamelijk afkomstig van het eiland Islay, het Schotse thuisland van de turf- en rookwhisky’s. Het is gezellig en de mensen doen me sterk denken aan de gezelschappen, waarvoor ik ook regelmatig een proeverij organiseer. Het is zo rond kwart voor elf afgelopen. Het is niet ver meer naar ons hotel.

201701 Arnhem 07

Zaterdag 21 januari

Ook vandaag is het weer een prachtige dag en iets minder koud dan gisteren. Vandaag gaan we mijn verjaardagscadeau ophalen dat we gisteren hebben besteld. Verder gaan we naar een winkeltje waar poppenhuisspulletjes worden verkocht en we zullen nog wat wolwinkels bezoeken. Tenslotte was dit weekendje weg een verjaardagscadeau voor Marjanne. We ontbijten in het hotel en tegen twaalf uur vertrekken we. Na een klein kwartier wandelen komen we bij het poppenhuiswinkeltje. Het is zeer onopvallend gevestigd in de kelder van een woonhuis.
De dame van het poppenhuiswinkeltje biedt ons koffie aan en ze vertelt over een poppenhuisbeurs die ze organiseert in maart hier in Arnhem. We raken wat verder aan de praat en deze dame blijkt ook een maandblad uit te geven over poppenhuizen. Ze laat uitgebreid zien hoe ze dat doet, inclusief de opmaak, foto’s etc. Dit is erg interessant. Marjanne kiest nog wat leuke attributen uit de winkel, waarna we naar het centrum lopen. Onderweg lunchen we bij het trendy restaurant Goed Proeven. Dat valt tegen in dit forse restaurant. Dit yuppenhol is duur, de wachttijd is lang en de gerechten waren klein en niet echt smakelijk. We lopen daarna nog even de stad in om mijn cadeau op te halen. Opvallend is dat er straten zijn aan de rand van het centrum waar de leegstand van de winkelpanden wel erg groot is. Ook deze stad wordt geveld door de webwinkels.
We gaan weer terug naar ons hotel, waar we in de serre wat gaan drinken.
201701 Arnhem 04’s Avonds eten we bij De Steenen Tafel, een chique restaurant aan de rand van de stad gevestigd in een oude watertoren. We gaan er heen met de bus. De bediening is erg goed en professioneel. Het eten is ook erg lekker, maar de bereiding kent wel wat verbeterpuntjes. Het wijnarrangement en de kazen smaakten perfect. Het is er niet goedkoop. Terug gaan we ook weer met de bus. We pakken nog een afzakkertje in de serre van ons hotel, voordat we naar de kamer gaan.

Vertrekdag

Vandaag gaan we weer naar huis. Het is nog steeds prachtig zonnig winterweer. Terugkijkend is Arnhem een leuke, levendige stad om te bezoeken. Er is een grote variatie aan leuke winkeltjes en eettentjes en ook cultureel is er voldoende aanbod. De grote parken en de ligging van de stad maken de stad erg aantrekkelijk. De Gelderse bevolking is erg vriendelijk. Enige nadeel is de weetwalm die overal in de stad waarneembaar is.
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden