Barcelona (2006)

BARCELONA (30-1-2006 t/m 2-2-2006)

SPBarcMarkt

Op een zonnige, maar koude maandagochtend vertrekken wij vanaf ons huis in Dongen per schipholtaxi naar de luchthaven Schiphol. We zitten midden in de spits, maar zo rond half tien kwart voor tien bereiken we toch de luchthaven, ruim drie uur voor vertrek. We hebben E-tickets -we vliegen met KLM- maar helaas: het computersysteem ligt plat en we moeten 'traditioneel' inchecken. Ook dit is vanwege dezelfde computerstoring ook nog een weg met haperingen, maar rond half elf zijn we toch de douane gepasseerd.

SPBarcMColuWe eten en drinken nog wat en om 10 voor half één gaan we naar de Boeing 737-900 van KLM aan de C-pier. De luchtreis voorloopt voorspoedig en tegen drie uur arriveren we op een zwaarbewolkte luchthaven van Barcelona. Om zo snel mogelijk naar het centrum te komen nemen we een taxi en een half uur later en 23 EURO armer stappen we uit op de Plaza de Catalunya, midden in de stad en in de directe nabijheid van ons hotel Ducques de Bergara. Het hotel is een in 1998 gemoderniseerd viersterrenhotel met een zakelijke inslag. Er worden conferenties gehouden, er is een restaurant, een (niet al te groot) zwembad -gesloten uiteraard- internetverbinding op de kamers. We leggen de spullen op onze nette kamer op de vijfde verdieping aan de achterzijde van het hotel en gaan even de stad in om een eerste impressie op te doen. We besluiten La Ramblas af te lopen; een voormalige rivierbedding die nu de flaneerstraat van Barcelona is. We komen langs een markt waar een enorm aanbod is van groente, fruit, vis en vlees.

Ook op de Ramblas zelf staan standjes met bloemen, tijdschriften en vogeltjes.

We lopen tot het beeld van Christoffel Columbus. De lengte van de Ramblas valt en beetje tegen. Het is ongeveer twee kilometer en daardoor veel korter dan de Champs Elysée in Parijs bijvoorbeeld. De Ramblas kent vele zijweggetjes en één daarvan is Plaza Reijal, een mooi binnenpleintje met terrassen en palmbomen. We besluiten hier op het terras -onder de terrasverwarming- wat te drinken en tegen zessen gaan we weer terug naar het hotel, waar we even gaan rusten voordat we gaan eten. We besluiten niet buiten de deur te gaan. We zijn beiden zeer verkouden, wat behoorlijk afbreuk doet aan onze conditie.

's Avonds arriveren we in het restaurant rond 20.30 uur en we blijken de enige gasten. In Spanje eet men laat en dat betekent na 9 uur 's avonds. Toch wordt het ook om 9 uur niet druk. Inmiddels regent het buiten. Het menu bestaat uit een aantal tapasgerechtjes (6 stuks) een hoofdgerecht en nagerecht. Een goede maaltijd voor een zeer schappelijke prijs. Inclusief wijn zijn we 35 EURO per persoon kwijt. Na het diner gaan we nog even naar de bar op de eerste etage. Helaas is daar niets te beleven en we gaan op tijd naar bed.

SPBarcPobleDe volgende dag is het droog en zonnig, hoewel er een straffe wind staat. Het is ongeveer 15 graden. We besluiten om met de Bus Touristic te gaan rondrijden. Deze bus kost per persoon per dag 18 EURO en voor twee dagen 22 EURO. Deze busdienst kent drie routes, waarvan er in de winter twee rijden. Deze routediensten: blauw (zuid) en rood (noord) brengen je langs alle hoogtepunten van de indrukwekkende stad en geven je links en rechts ook nog wat korting bij musea e.d. Om het kwartier komt er een andere bus.Wij hadden in Nederland eigenlijk al een Barcelona-kaart gekocht, maar hiervan hebben we in het openbaar vervoer geen gebruik gemaakt. Wel met betrekking tot de kortingen die hierop gekregen konden worden. Die waren aanzienlijk hoger dan de kortingen van de bustrip. Het voordeel van de bustrip is dat je niet hoeft na te denken op welke lijn je moet opstappen. We stappen na een geweldig ontbijt in de blauwe route en nemen plaats in het open deel aan de bovenzijde van de bus. We rijden o.a. door de wijk Eixample (uitbreiding) waar veel gebouwen staan in Art Nouveau-stijl. We stappen uit bij El Poble, een kunstenaarsdorp, gemaakt in 1929 voor een wereldtentoonstelling, waarin de diverse Spaanse bouwstijlen zijn nagemaakt. Dit dorp werd een blijvertje en wordt nog steeds goed bezocht. Diverse kunstenaars en ambachtslieden hebben hier hun kleine werkplaatsjes en ateliers ingericht.

Na dit bezoek zijn we verder met de lijn gegaan naar Port Vell, de haven van Barcelona. Hier zijn we uitgestapt en hebben lekker in de zon een lunch genomen tegenover het World Trade Center.

Na deze onderbreking zijn we weer op de bus gestapt op weg naar de Gotische wijk, waar o.a. de kathedraal van Barcelona is gevestigd. Deze oude wijk is ook erg de moeite van het bezichtigen waard en nadat we dit en beetje doorkruist hebben komen we aan op het Plaza Reijal waar we een drankje op het terras nemen. We lopen terug naar het hotel, drinken nog wat aan de bar en maken ons op voor het avondeten.

SPBarcSagrFamOp advies van een Catalaanse vriend gaan we eten in een parallelstraatje aan de Ramblas achter de markt. We komen uit in het restaurant "El Convent". We hebben daar een eenvoudige, lekkere maaltijd en gaan daarna weer terug naar ons hotel. Onze conditie is vanwege de zware verkoudheid te slecht om nog ver te gaan stappen. We besluiten de dag in de bar van het hotel.

Op woensdag 1 februari is het in Barcelona weer prachtig weer. De wind is minder geworden en na alweer een fantastisch ontbijt vertrekken we met de rode lijn naar het noorden van Barcelona. Onze eerste stop is de Sagrada Familia, het meesterwerk van Gaudi. Deze nog steeds in de steigers staande kerk is het bezoeken zeker waard. Het is het meest vreemde gotische bouwwerk ter wereld en men is er al zo'n 125 jaar mee bezig. Ik was er al eens eerder geweest in de jaren 70 (1971 en in 1979). De bouw was flink gevorderd, al zal het nog wel jaren duren voordat de kerk in gebruik genomen kan worden. Als je geïnteresseerd bent in Gaudi's bouwstijl, dan kun je daarvoor alleen al een hele vakantie naar Barcelona. De man is werkelijk uniek in zijn ontwerpen. Persoonlijk vind ik het erg mooi, vanwege de kleuren, de verwijzingen naar de natuur, de spelingen met het licht en de constructie en wellicht ook wel het overdreven karakter.

Nog meer Gaudi krijge we als we met de bus verder gaan en stoppen bij het Park Guell. Na een stevige klim bereiken we het park, Hier staat de beroemde slangenbank en de salamander van de grote meester.

Het is er gezellig druk en hier zie je duidelijk de link die Gaudi legt tussen zijn werk en de natuurlijke omgeving.

Na het verblijf in dit park pikken we de bus weer voor de rest van de route, die o.a. het voetbalstadion van FC Barcelona (Nou Camp) aandoet. Op de Plaza de Catalunya stappen we weer uit en gaan eten in een tapasrestaurant. We eten een bescheiden broodje. Sinds 1 januari mag er niet meer gerookt worden in de café's en restaurants. Men houdt zich erg streng aan deze regels. Slechts in een enkel restaurant is nog een rookruimte aanwezig.

SPBarcMila2We vervolgen onze route weer en vertrekken naar "La Pedrera", het laatste niet-religieuze bouwwerk van Gaudi. Dit appartementencomplex uit het begin van de 20e eeuw kent een parkeergarage en is vooral geroemd om zijn lichtinval en golvende buitenkant. In La Pedrera, ook wel Mila genoemd naar de opdrachtgever, is een tentoonstelling ingericht over de bouwtechnieken die Gaudi toepast. Deze tentoonstelling bevindt zich op de zolder. Vandaar kun je het dak bereiken, waar de luchtkanalen en schoorstenen ware standbeelden zijn van krijgers e.d; erg mooi. Ook bijzonder is het ingerichte appartement uit 1912 op de bovenste verdieping. Je waant je in een soort poppenhuis. Dit bezoek was zeker de moeite waard.

We zijn nog steeds zwaar verkouden en ook nu gaan we niet ver om te gaan eten. We belanden in het restaurant waar we dezelfde middag hebben geluncht. Er is hier wel een rookruimte, maar het eten is niet veel bijzonders. Mogelijk is de oorzaak aan onze belabberde conditie te danken, maar we treffen het niet echt bij de maaltijden qua kwaliteit. We zijn mogelijk wel wat verwend, maar de keuken die we aantroffen is toch wat eenzijdig en niet echt verfijnd.

SPBarcMilaWe belanden 's avonds weer in de bar van het hotel en we gaan tamelijk laat naar bed. De volgende dag staat in het teken van de terugreis. Na het ontbijt checken we uit en vertrekken met de Aerobus (3,60 Euro p.p.) naar het vliegveld. Goedkoop en praktisch en vanaf Plaza de Catalunya geen enkel probleem qua drukte. Binnen drie kwartier ben je op het vliegveld. Na een klein uur vertraging komen we om 20.30 uur weer in Dongen aan.Een geslaagde stedentrip, die zeker voor herhaling vatbaar is. Er is nog genoeg over om voor terug te komen.

Klik hier voor het fotoverslag
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden