Berlijn (2015)

1506 Berlijn 027

Zondag 14 juni 2015

We worden rond 7 uur 's ochtends opgehaald door de vader van Marjanne. Sinds de zoveelste overname van het openbare vervoer blijkt vooral de winstgevendheid van de aanbieder belangrijker te zijn dan de service aan de reiziger. Het is dus niet meer mogelijk om voor half tien op zondag vanuit Dongen naar Tilburg te gaan met de bus. Het is heel stil in de stad en op de weg. Het is bewolkt, maar het regent niet. De trein is op tijd. We reizen eerste klas en zitten met slechts een medepassagier in de trein. Na bijna twee uur komen we aan in Deventer, waar we een half uurtje moeten wachten op de internationale trein die van Amsterdam naar Berlijn reist. We nemen een flinke kop koffie bij AH to-go en vragen ons af waar de voor en achterkant van de trein zal zijn, want de eerste klas is gevestigd aan de achterkant van de trein. Gelukkig hebben we goed gekozen. We nemen plaats in een coupé waar 6 personen kunnen zitten. Aanvankelijk zijn we de enige passagiers in de coupé. Verderop voegt zich nog een Duits stel met twee kleine kinderen. Het blijft bewolkt, ook als we tegen half vier aankomen in Berlijn Centraal station. We reizen twee haltes door met de S-­‐Bahn naar Hackescher Markt. Nog voor 10 voor vier melden we ons bij de receptie van het Adina Aparthotel. We checken in en we krijgen een kamer op de 6e verdieping. Een prima kamer met een aparte slaapkamer, een ingericht keukentje met inductie kookplaat, vaatwasser en magnetron en een badkamer met bad met zelfs een wasmachine en droger.
Het weer begint wat op te klaren. We besluiten wat te gaan drinken. Op de Hackescher Markt zijn veel terrassen en in een bleek zonnetje drinken we onze eerste Berliner Kindl. Vervolgens lopen we naar de Spree, naar het Nikolaiviertel, waar we gaan eten in Georgbraeu, een restaurant -­‐tevens bierbrouwerij-­‐waar we twee jaar geleden ook zijn geweest. Onderweg komen we langs de nieuwbouw van een nieuw stadskasteel dat nu al aardig begint op te schieten. We eten eenvoudig, maar goed en lopen weer terug naar de Hackescher Markt waar we nog een cocktail nemen op een terras. In het perk naast het terras stikt het van de ratten. De beesten zitten elkaar constant achterna. Niet erg fris, maar wel grappig om te zien. We gaan daarna op tijd terug naar de kamer.
Het hotel heeft internet-­‐WiFi, maar nogal een krampachtig beleid. Het eerst half uur is gratis, daarna moet je betalen. Je krijgt dan een x-­‐aantal uren per week voor euro's afhankelijk van het gekozen aantal. Waarom in 2015 nog dergelijke opties en niet direct WiFi beschikbaar stellen en de kamerprijs wat verhogen? Iedere toerist loopt rond met een smartphone of tablet. Onderweg blijkt het ook al een ramp. Geen WiFi in de trein in Duitsland en vaak kom je niet verder dan GPRS als het om mobiele data gaat.

Klik hier voor het fotoverslag

Maandag 15 juni 2015

1506 Berlijn dag2De volgende dag -­‐maandag-­‐is het aanvankelijk nog wat bewolkt. Ik besluit eerst wat boodschappen te gaan doen om te kunnen ontbijten. Een supermarkt vinden is nog niet zo simpel, maar uiteindelijk vind ik er een op nog geen 3 minuten lopen vanaf het hotel. We ontbijten op onze kamer. Na de middag gaan we op pad. We hebben geen speciaal doel. We lopen eerst naar de Alexanderplatz. Het is er druk met winkelend publiek en toeristen. Het weer is prima, weliswaar niet zo warm, zo'n 18 graden, maar wel zonnig. We eten Berlijnse Curryworsten op een terras met wat friet erbij. Het vult goed al is het culinair geen hoogstand. We lopen verder richting het Nikolaiviertel. Ook hier hebben we geen doel voor ogen, wat betekent dat we doorlopen. Het in aanbouw zijnde kasteel midden in de stad is nogal een obstakel. Er omheen lopen betekent al gauw bijna een kilometer omlopen. We lopen langs de Spree het museuminsel op, waar ook weer enorm wordt gebouwd. Berlijn is nog steeds een enorme bouwput. Voorbij het Bode Museum slaan we rechtsaf en gaan weer op weg naar de Hackescher Markt. Daar drinken we nog wat. We zijn moe en besluiten even te gaan rusten op onze kamer. Rond half acht gaan we naar beneden om wat te eten. Eten in het hotel is mogelijk, maar eigenlijk alleen in de bar. We besluiten bij de overburen te gaan eten. Een Mexicaans restaurant met de naam Tipica. Het is al even geleden dat we Mexicaans op hebben. Het smaakt prima. Na een afzakkertje in de bar " Atos" van ons hotel gaan we tegen elven naar onze kamer.

Dinsdag16 juni 2015

1506 Berlijn dag3Het is bewolkt als we opstaan. We ontbijten op onze kamer. Tegen twaalf uur vertrekken we naar Slot Charlottenburg. We nemen de S-­‐trein en de U-­‐bahn en zijn zo rond een uur bij het kasteel, na even een korte koffiestop te hebben ingelast. Het is een ondiep paleis met lange vleugels en een grote tuin naar Frans en Engels voorbeeld er achter. Ook hier zijn allerlei bouwwerkzaamheden bezig, waardoor we niet overal in kunnen. Maar het is een mooi paleis en heeft vele kostbare herinneringen aan de tijd dat de Hohenzollers de baas waren in Brandenburg. Nadat we het paleis bekeken hebben, lopen we de tuin in. Deze is zeer groot, duidelijk aangelegd, maar helaas niet zo goed onderhouden. We lopen een flink stuk de tuin in en gaan vervolgens weer terug met de U-­‐bahn en S-­‐trein naar de Friedrchstrasse. We lopen langs de bouwwerken van het Museuminzel en via het nieuwe Berliner Schloss naar het Nikolaiviertel, alwaar we een restaurant reserveren en bij Georgbraeu nog even op het terras gaan zitten. Zowaar komt de zon nog even door. We lopen terug naar ons hotel. Onderweg koopt Marjanne nog wat kaarten en we kopen een aantal kunstwerkjes met katten erop. Daarna keren we even terug naar ons hotel. Rond kwart voor acht gaan we weer terug naar het Nikolaiviertel, alwaar we gaan eten in Le Provencal, ver weg van de curryworsten en alle Italiaanse voer dat zowat overal wordt verkocht. Het eten is fantastisch en ook nog leuk geprijst. Het restaurant verkoopt bijna uitsluitend Franse klassieke gerechten. Het is er relaxed en tegen half elf zijn we terug in het hotel. Daar nemen we nog wat te drinken voordat we naar de kamer gaan.

1506 Berlijn dag3a

Woensdag 17 juni 2015

1506 Berlijn dag4Vandaag gaan we wat meer naar het noorden van de stad. Het is vandaag prachtig weer. De zon schijnt volop, alhoewel het nog niet heel erg heet wordt. We rijden met de S-­‐en U-­‐Bahn naar station Schonhauser Allee en lopen langzaam aan de Prenzlauer Berg af richting Mitte. We komen door brede straten met bomen, lanen, waar een rustige sfeer heerst en veel kleine kleurrijke winkeltjes staan. Het is een opkomende wijk , waar veel jonge mensen wonen. We eten onderweg lekker en goedkoop op de Kolleitzplatz. Hier kost een cocktail tijdens het happy hour 3 euro 90. Hoe dichter je bij de Hackescher markt komt hoe duurder de cocktails tijdens happy hour worden. Via 3 euro 90 en 4,5 euro tot 5,5 euro op de Hackescher Markt. We lopen de straatjes in en lopen links en rechts een kleine boetiek kinnen. Tegen vieren arriveren we op de Markt, drinken er wat en gaan -­‐vermoeid-­‐terug naar ons hotel. 's Avonds is het nog best warm. We besluiten niet al te ver te gaan zoeken naar een restaurant. We komen uit in een groot Italiaans restaurant Mio onder de televisietoren. Goed en goedkoop gegeten; nog buiten met terrasverwarming. Na afloop gaan we naar de bar in ons hotel, waar het behoorlijk druk is.

Donderdag 18 juni 2015

De voorlaatste dag alweer in Berlijn. De weersverwachting voor de komende dagen is niet al te best, maar we worden met een mager zonnetje wakker en een temperatuur van zo rond de 20 graden. Onze benen willen niet erg meer. Door de vele gelopen kilometers lijken ze wat overbelast. We zijn van plan vandaag twee musea te bezoeken. Eerst het technisch museum aan de rand van Kreuzberg en het Hamburger Bahnhofmuseum. We vertrekken na het ontbijt naar Gleideseck met de U-­‐Bahn. Dit lukt echter niet geheel, want vanaf de Potzdammer Platz is de lijn opgebroken. Het laatste stuk vanaf de Potsdammer Platz maar even te voet gedaan. Het museum is groot, maar zeer onoverzichtelijk. Er zijn van allerlei technische zaken te zien over machines, locomotieven, de computer, radio en TV etc. Je kunt ook zelf veel knopjes indrukken, al werkt niet alles. We lopen er een tijdje rond. Tegen half vier gaan we wat eten. Dit blijkt toch een stevige hap te zijn, zodat we vanavond niet echt meer hoeven te eten. Inmiddels is het half vijf en de moeite niet meer waard om nog een museum te bezoeken. Met de U-­‐en S-­‐Bahn gaan we terug naar de Hackescher Markt, doen wat knabbelboodschappen voor vanavond en gaan naar het hotel. Het is tot dat moment droog gebleven. 's Avonds blijven we in het hotel. We maken wat snacks klaar en brengen een bezoek aan de SPA, waar een sauna en een jacuzzi zijn. We gaan een half uur bubbelen in het bubbelbad. Dat verlicht de vermoeide spieren. Daarna gaan we weer naar onze kamer.

1506 Berlijn dag5
Vrijdag 19 juni 2016

Vandaag onze laatste dag en tevens onze reisdag. Het weer valt mee, ondanks de verwachtingen. Het is wat winderiger en kouder dan gisteren en het zal zeker niet droog blijven. We ruimen alles op, nadat we hebben ontbeten en gaan uitchecken. De rekening valt mee. We gaan te voet naar het DDR-­‐museum, nabij de dom. Het niet al te grote museum is druk bezocht en informatief. Met behulp van mini-­‐voorstellinkjes achter deurtjes en laatjes wordt de Oost-­‐Duitse tijd per thema uitgelegd. Ook kun je een Trabant goed bekijken. Een wonder van techniek, vooral dat het kan rijden. Na dit bezoek lopen we langs de dom af Unter der Linden op. Dit is en blijft een bouwput. Twee jaar geleden was er al geen gebouw zonder dat het met steigers was omhuld, maar nu lijkt het nog erger. 1506 Berlijn dag6Via de Friedrichstrasse komen we uit bij een restaurant de 12e apostel, waar we de lunch nemen. Dat doen we wat uitgebreid, omdat we verwachten 's avonds niet meer te kunnen eten. We lopen treug naar de Hackescher Markt, waar we een koffie drinken op het terras en na de bui nog gauw wat boodschappen halen bij de super. We gaan terug naar het hotel, omdat we onze koffer daar nog hebben laten staan. Tegen vieren vertrekken we naar het hoofdstation. Exact op tijd vertrekt de trein richting Nederlandvanaf spoor 13. De trein is voller dan bij de heenreis. Na een aantal geplande overstaps komen we rond 10 over half één op zaterdagochtend in Dongen aan. Een zeer geslaagde trip.

 
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden