Amsterdam (2019)

Amsterdam (1-3 maart 2019)

Net na de middag vertrekken we vanuit Dongen naar Amsterdam. Marjanne heeft een tweedaagse cursus. Vandaar dat we hebben besloten om samen te gaan en twee nachten te blijven. We zullen gaan verblijven in het Room Mate Amsterdam hotel, ergens tussen het Centraal Station en Marjanne’s cursuslocatie. Maar eerst naar Amsterdam zien te komen. Onderweg staan we al oor Gorkum in de file. Tegen half twee verlaten we de snelweg en gaan lunchen bij restaurant De Eendracht in Abcoude, vlak voor Amsterdam. Het dorpje Abcoude, behorend bij de gemeente Ronde Venen is een levendig en gezellig dorpje en hoort gek genoeg nog bij de provincie Utrecht. We nemen beiden een lekkere uitsmijter met koffie. De bediening is vlot en de uitsmijter smaakt prima. Het is vandaag bewolkt, maar regen hebben we nog niet gehad. Na de lunch sukkelen we Amsterdam binnen. Het is druk en een en al file. We parkeren in de parkeergarage I-Dock en zijn eigenlijk al direct bij het hotel. In vrolijk Engels worden we welkom geheten en we krijgen ieder een sleutel van de kamer ‘ room’ 1011. De kamers met het getal 13 zijn er niet in het hotel. De standaardkamer die we hebben geboekt is ruim. Er zou nog makkelijk een bed bij kunnen. Met een beetje moeite kun je uitkijken over het IJ. Je kijkt dan uit op het Eye- museum. Er is een nette toilet/douche/ wastafel, een paar stoelen en een bijzettafeltje, een bureautje, koffiezetapparaat, airco, kluisje, minibar, voldoende verlichting en een 32 inch tv.
Redelijk standaard. Geen kunst aan de muur maar de kamer is wel kleurrijk en netjes. Het bed is een tweepersoonsbed. Na onze bagage te hebben gelost gaan we de stad in. Het eiland waarop het hotel is gebouwd ligt tegen de Jordaan. Vijf minuten lopen en je bent op de Brouwersgracht. We wandelen wat door de Jordaan en lopen daarna richting Centraal Station en dan naar de Dam. Daar gaan we op het terras bij Majestic wat drinken. 13,80 euro voor een rosé en een flink pilsje: alsof je een emmer leeg gooit. Op dit terras zoeken we via de smartphone een restaurant uit om te gaan eten. Het wordt restaurant Vlaming aan de Lindengracht. Er is nog precies plek voor twee personen aan de bar. Tegen 7 uur vertrekken we naar het restaurant. Na een klein half uurtje wandelen zijn we er. Het blijkt niet erg groot te zijn en het is er druk. De bediening bestaat uit hard werkende vriendelijke jonge dames en heren. Vanaf onze positie aan de bar is dat goed te zien. We eten er voortreffelijk. Coquilles met muntpuree en een romige saus en als hoofdgerecht heb ik een malse lamsschotel en Marjanne risotto met portobello’s. De quiche als begeleiding smaakt ook prima. We laten het ons goed smaken en de rekening valt ook nog niet eens tegen. Daarna bezoeken we nog even het verwarmde terras van café Thijssen en verwonderen ons over de vele scheve huizen in de stad. Na dit intermezzo lopen we weer terug naar ons hotel, waar we in de loungebar nog wat drinken. De loungebar is vrij groot en ook wel sfeervol, maar druk is het er niet. De drie man personeel hebben niet veel te doen. Daarna gaan we naar onze kamer.
We worden zaterdag wakker en hebben beiden niet te best geslapen. Het dekbed is van plastic, de kussens zijn te dik, het was er warm en we hebben beiden een stijve nek van de tocht.
Dat is een beetje jammer. We staan op en ontbijten bij de overburen bagels en beans, die een ontbijtje aanbiedt voor €6,95 tegen €19,95 in het hotel. En aangezien het ontbijt niet echt uitgebreid hoeft te zijn lijkt dit een prima vervanging. De koffie en jus zijn prima, maar de bagels zijn van zompig deeg met een taaie rand. Marjanne gaat naar haar cursus en ik ga naar het Anne Frank Huis. In mijn onnozelheid heb ik niet beseft dat je dit weken vooraf moet reserveren. Vandaag bezoeken zit er niet in. Vanuit de Westermarkt ga ik met de tram naar het Centraal Station. Van daaruit ga ik met het gratis voetgangerspontje naar de overkant van het IJ. Ik besluit het filmmuseum Eye te bezoeken. Er is hier een vaste en wisseltentoonstelling en een aantal bioscoopzalen. Ik heb een Museumkaart waardoor ik ‘gratis’ binnen kan. Ik bezoek de absurdistische tentoonstelling van Jan Svankmajer. Een mooie verzameling objecten en absurde filmpjes. Erg komisch en leerzaam, bovendien mooi gemaakt.

Na ook vluchtig de vaste tentoonstelling te hebben bezocht, heb ik het museum verlaten en ben ik weer op weg met het pontje naar het Centraal Station. Ik stap op lijn 2 en ben van plan naar het Leidse Plein te gaan. Het is erg druk in Amsterdam. Het barst er van fietsende toeristen en alles spreekt Engels. Ik stap uit en loop richting adam1het Vondelpark. Ik wandel in de buurt van Paradiso en het Rijksmuseum en kom uit op het museumplein en eet daar een hotdog. Het is lekker weer. Ik besluit om maar weer teug te gaan naar het hotel en neem de tram terug naar het Centraal Station. Het laatste deel langs de havens aan het IJ loop ik in de zon naar het hotel.
Rond half vijf komt Marjanne terug. We drinken wat in de loungebar - deze is weer zowat uitgestorven- De Engelssprekende barkeeper krijg ik niet uitgelegd wat sherry is, dus wijken we uit naar port. Dat was ook nog even zoeken. We proberen nog ergens een plek om te dineren te regelen, maar helaas: alles is vol of onbereikbaar. We zien dat in ons hotel de eetzaal leeg is. We besluiten toch om buiten het hotel te gaan eten, als het lukt. We komen uit bij het restaurant Hoogendam, vlakbij ons hotel. Er is nog plek, maar het is er wel vol. De zeer attente bediening is vlot. We eten een Thaise kokossoep en spareribs. Allebei voortreffelijk. Het restaurant laat ook zijn eigen witbier brouwen. Ook dat smaakt prima. Na het eten gaan we weer terug naar onze kamer.
Op zondagmorgen worden we wakker en beiden hebben helaas weer niet best geslapen. Marjanne heeft vandaag nog een cursusdag en ik ga naar huis, want het is carnavalszondag en dan wordt het bij ons thuis erg druk, omdat de grote optocht voor onze deur start. We ontbijten in het hotel en dan splitsen onze wegen.

adam5Terugkijkend heb ik gemengde gevoelens over dit verblijf in Amsterdam. Door de vele toeristen de wietdampen en de Engelse voertaal lijkt het chaotisch en voelt het niet als een hoofdstad, maar meer een attractiepark of festival. Daarnaast is het ook een gevaarlijke criminele stad, waarschijnlijk vanwege alle drugs. Tijdens de laatste nacht ontplofte er een bom in de binnenstad bij een coffeeshop. Waarom zou ik dit opzoeken?
Onvoorbereid afreizen is er ook al niet bij. Wil je ergens persé naar toe, dan zul je dit vooraf moeten boeken: hotel, restaurant, museum etc. En het is er erg druk. Krioelende toeristen op huurfietsen en overal kraampjes en kiosken waar je wat te eten of souvenirs kunt kopen. En afgezien van het eten zijn vooral een terrasje pikken en hotels schandalig duur. De kenmerkende binnenstad is natuurlijk erg mooi, maar bevolkt door dikke premium automerken aan de grachtenkades. Maak de binnenstad autoluw en stimuleer het OV. De trams, metro en bussen brengen je bijna overal. En ik vermoed dat binnen 10 jaar zowat de halve binnenstad verstevigd moet worden, gezien de verzakkingen overal. Amsterdam is en wordt onbetaalbaar.

 
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden