Leiden (20 juni 2022 - 24 juni 2022)

2206 Leiden 003Bekijk fotoalbum

Op 20 juni vertrekken we met mooi weer naar Leiden. Een week eerder hebben we al eerder een Zuid-Hollandse stad bezocht, namelijk Gouda. Nu is Leiden aan de beurt. We overnachten in een appartement aan de Haven met de naam ‘De Volharding’. De accommodatie doet de naam eer aan, want je moet toch een dikke 20 minuten met je bagage vanaf het station lopen om hier te komen.
Het appartement ligt op de zolderverdieping. (Dus ook nog 38 treden omhoog) Zelf benoemen ze de ruimte met de modieuze term: ‘ loft’. Het is één ruime vierkante kamer met een losse WC en douche. Wat opvalt is dat we de vaatwasser nog leeg moeten maken en de twee eenpersoonsbedden zelf moeten opmaken. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. De loft heeft aan drie kanten ramen, maar om te grote opwarming te voorkomen is de zonwering overal naar beneden. De keuken in het appartement heeft een 4-pits gasstel, een vaatwasser, een nespresso-apparaat, waterkoker, oven en koelkast. Het is eenvoudig, maar compleet. Verder staat er nog een televisie waarvan de audio erg blikkerig klinkt. Ook is er een wasmachine en strijkgerei aanwezig.
Nadat we ons hebben geïnstalleerd gaan we de stad in. Het is aan het einde van de middag op een maandag. Leiden is waterrijk en kent vele grachten. Het ligt op een kruising van rivieren en de stadsgracht is nog geheel intact.
We dineren deze avond bij ‘Het Prentenkabinet’. Maar vooraf pikken we nog een terrasje bij het zo te zien populaire café ‘Einstein’ bij de Koorenbrug. Na een frisse cocktail lopen we door de mooie wat smalle straten naar de Pieterskerk, waarnaast het restaurant is gelegen. Het is een vrij grote zaak, bestaande uit vier eetvertrekken. Wij mogen plaatsnemen in een ruimte waar alleen daglicht vanuit het plafond komt. Aan de muren hangen (logischerwijs) prenten. Het is er redelijk druk en betrekkelijk chique. De keuken is Frans en vooral mijn voorgerecht, de tartaar van zeebaars, is fantastisch.
Jammer dat je niet naar buiten kunt kijken. Het was zeker goed, maar ook wel aan de prijs.
We lopen na afloop weer richting ons appartement. Het is nog een beetje licht en niet koud, dus bezoeken we nog een terras bij ‘ mijnheer Jansen’, de buurman van ‘ Einstein’. Het is hier veel minder druk. Daarna gaan we naar ons appartement.

Dinsdag 21 juni 2022

2206 Leiden 020Het is weer prachtig zonnig weer. Vandaag gaan we naar Naturalis, een groot onderzoeksinstituut naar biodiversiteit, tevens museum, gevestigd in een enorm gebouw aan de Darwinweg. Het is wel een eindje weg. Onderweg nemen we als ontbijt een vers broodje gezond. Het is zeker een half uur lopen. Naturalis heeft een museale tentoonstelling over het leven, dieren en de biodiversiteit. Beroemd zijn de skeletten van dino’s en opgezette dieren. Het is een prachtig modern gebouw met een enorme ontvangsthal. We hebben ons slecht voorbereid. Als je zomaar binnenloopt zie je eigenlijk niet veel meer dan heel veel objecten met een kaartje ervoor met wat het is. Een verhaal ontbreekt of had je vooraf moeten opzoeken. Het geheel is mooi gepresenteerd, al vind ik de tentoonstellingsruimtes wel erg donker. Men heeft een museumrestaurant en een shop op de lagere verdiepingen, maar kleinere shops en het café op het dakterras in de rest van het gebouw zijn dicht. Ook hier waarschijnlijk personeelstekorten. Het is bovendien ook niet zo druk. Het museum is een paradijs voor kinderen, met allerlei doe-opdrachten en natuurlijk de tot de-verbeelding- sprekende dino’s. De shop is ruim gesorteerd en heeft een leuk aanbod.
Na afloop vertrekken we naar de molen ‘De Valk’. Niet dat we die gaan bezoeken (teveel trappen) maar aan de waterkant bij de molen is een gezellig terras. Na verloop van tijd staan we op en gaan we wat boodschappen doen bij Albert Heijn, voor het ontbijt.
’s Avonds spreken we af bij restaurant ‘De Poort’. Dit restaurant leunt tegen één van de twee stadspoorten die de stad nog kent: De Zijlpoort. Het is vlakbij. We krijgen een tafeltje aan het water. Het is erg druk in de gracht met suppers, kanovaarders en sloepen.
Het restaurant kent geen gangen, maar bytes, zoals de kleine gangetjes heten. Je kunt kiezen uit een aantal bytes per persoon, bijvoorbeeld 3 of 4. We gaan voor vier bytes. Achteraf wel wat ambitieus. Het zijn kleine smaakvolle gerechtjes, maar drie was voldoende geweest. Het is er druk, maar de bediening is vlot. Na deze maaltijd lopen we nog even rond en besluiten naar ons appartement te gaan.

Woensdag, 22 juni 2022

2206 Leiden 080Alweer een stralende dag vandaag. Vandaag gaan we een rondvaart maken in de grachten van Leiden. Na het ontbijt in het appartement gaan we naar de Aalmarkt, waar we in een open sloep worden rondgevaren door de mooie grachten van Leiden. Dit is erg de moeite waard. De schipper, een jongedame, vertelt tijdens de tocht over de geschiedenis van de stad.

De tocht duurt een uur en doet zeker niet onder voor een rondvaart in Amsterdam.
Na de rondvaart is het tijd voor de lunch. Het is al behoorlijk druk in de stad. We eten bij ‘De Waag’. De club sandwich en omelet smaken ons prima.
Daarna vertrekken we naar het ‘Wevershuis’; een klein museum over het weven in de stad. Het gratis museumpje is gevestigd in een stokoud vervallen pandje. Marjanne wil graag de borduurtentoonstelling bezoeken, met mooie werken van Willy Schut. We raken in gesprek met de vrijwilligster die dienst heeft en aan het weven is. Het pandje op zich is al de moeite waard om te bekijken. Het is ooit een studentenhuis geweest en een zonderlinge student is er blijven wonen tussen 1956 en 2001 en heeft niets aangepast aan het huisje.
Na dit bezoek doen we nog wat boodschappen en belanden op het terras van ‘Lot & de Walvis‘, de zaak onder ons appartement. Het is een mooi terras met een beach-uitstraling en uitzicht op de haven. Rond vijf uur gaan we even naar boven om rond half zeven weer terug te komen om er te gaan eten. Het is goed dat we gereserveerd hebben. Het zit vol. We nemen alleen een hoofdgerecht en een toetje. Alles is prima en de bediening is vlot.
Na het eten vertrekken we naar ons appartement.

Donderdag 23 juni 2022

2206 Leiden 049Weer een prachtige dag en waarschijnlijk wordt het tropisch heet. We zouden naar het Boerhaavemuseum gaan, maar besluiten dit niet te doen. We hebben beiden niet best geslapen. De stad is best wel rumoerig en het was ook wel warm op de kamer. We doen het dus rustig aan en gaan vanmiddag weer een rondvaart maken, maar nu op de Kagerplassen, buiten de stad. We zullen om half twee vertrekken.
De opstapplaats is vlak bij ons appartement. Het is een overdekte boot met comfortabele stoelen en een barretje. Het is best ingewikkeld om uit het grachtenstelsel van Leiden weg te varen. We passeren zeker 6 bruggen voordat we op weg zijn richting Leiderdorp en Warmond. Ook deze tocht is relaxed, er zijn nogal wat molentjes en woonboten te zien. De Kagerplassen worden gebruikt als watersportgebied. Na twee uur keert de boot weer terug in de haven. We drinken nog wat op het terras van ‘Lot & de Walvis’ en vertrekken naar ons appartement.
Om 7 uur melden we ons bij ‘Loetje’ waar we gaan eten. Het grote restaurant is gevestigd in -zo te zien- een voormalig klooster. We eten er paling en varkenslever en het smaakt prima. Daarna gaan we terug richting ons verblijf en drinken nog wat op het terras van ‘Lot & De Walvis’.
Onze korte vakantie komt tot een eind. De laatste nacht regent en onweert het, maar als we opstaan is het weer droog. Op vrijdag 24 juni pakken we alles weer in en nemen de trein naar huis.
Een geslaagde midweek.

2206 Leiden 102
Reizensite Marjanne & Rinus Krijnen

Dongen

Alle rechten voorbehouden